v rubriki dogodki:
.. / / / 27.01.2019 18:05

Hrvat in Srbi navdušili slovensko občinstvo

V sredo 23. januarja so obiskovalci dvorane Komuna v Kinu Šiška lahko uživali v glasbi ustvarjalcev z ozemlja bivše skupne republike.

Za začetek je občinstvo, ki se sramežljivo šele dobro začelo zbirati v prostoru, pozdravil kantavtor Ivan Ščapec. Ustvarjalec se je lani že predstavil publiki v Ljubljani in sicer na Metelkovi, s projektom Seine. Takrat kot predskupina Repetitorjem. Ja, to je bil tisti koncert na letnem vrtu Gale Hale, ko je zagorelo ostrešje sosednje stavbe in je bilo treba zadevo prekiniti, da so lahko gasilci opravili svoje. Tista stavba ja potem v kratkem doživela konec in na ruševinah je zrastlo novo parkirišče, ampak mislim, da sem malo zašel. Ivan je zelo ploden ustvarjalec. Najprej v noise-pop projektu Vlasta Popić, potem pa v že prej omenjenem folk-noise projektu Seine, tokrat pa se je občinstvu prestavil s solo projektom Eine. Poslušalci smo lahko uživali v nežnih zvokih akustične kitare in vokala, pri čemer se slednji ni ustrašil izletov v višave. Ivan pa je postregel tudi z nekaj humorističnimi vložki. In tokrat ni bilo požara.

Ko so na oder stopili Stray Dogg iz Srbije je bilo slutiti, da je občinstvo pripravljeno. Indie folk Stray Dogg so prav tako na nek način povezani s kantavtorstvom, saj se projekt gradi okrog dela Dušana Strajnića. Njihova zgodba se je začela leta 2011 zasedba pa je Slovenijo prvič obiskala v okviru festivala MENT Ljubljana leta 2016. Lani so izdali ploščo Look At The Moon, občinstvo je bilo pripravljeno in sodeč po aplavzih in vzklikih med koncertom tudi navdušeno. Stray Dogg so svoj nastop sicer začeli precej nežno in umirjeno, a postopno stopnjevali tempo, tako da smo kmalu prišli do točke, ko sem tudi sam, sicer ljubitelj precej trših in hitrejših melodij, lahko preprosto užival. Skupino odlikuje tehnična dovršenost komadov, ki imajo pogosto kar malo otožen prizvok in med »pripravami« na njihov nastop sem se zaljubil v komad Disappear z njihovega drugega albuma Fire's Never Wrong. Ne morem kaj, sem pač romantična duša. Kot prepoznavno, ali pa izstopajočo (če vam je ljubše) značilnost njihove glasbe lahko izpostavim tudi Dušanov vokal ter zelo ubrano petje z Ano Janković, ki v bendu prispeva svoj glas ter igranje na klaviature in violino. Njihovo glasbo vam težko opišem. Napovednik je omenjal, da bi bil dogodek lahko primeren za fene Repetitorjev, kar pa ne pomeni, da gre za soroden zvok. Stray Dogg so v primerjavi s svojimi kolegi precej bolj umirjeni in manj raskavi, kljub temu pa visoko dinamični in predvsem kakovostni. Skratka, zamudili ste zelo prijeten in dober koncert.

Matej Mrevlje - avatar

Matej Mrevlje

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 25.02.2014 na ŽVPL-u skupaj objavil 19 člankov.

Stray Dogg - thumbnail

Stray Dogg

Foto: Matej Mrevlje