v rubriki dogodki:
.. / / / 25.02.2014 12:37

Cathedraal: Temačno a navdihujoče

Pariški Cathedraal so se v sklopu svoje turneje minuli četrtek ustavili tudi Mladinskem centru Postojna.

Napoved matinejskega koncerta (zadeva se je pač morala zaključiti do 22h) je obljubljala eksperimentalno skupino glasbenikov, ki meša black metal, hardcore in post metalsko psihedeliko. Rezultat tega naj bi bil bogat, atmosferični zvok s kratkimi izbruhi lepote in zastrašujočo količino hrupa. Kar se mene tiče dovolj dober argument za obisk koncerta.

Zasedba je do sedaj izdala album z naslovom Voix blanches, ki trenutno igra vlogo soundtracka tega prispevka. Pojavila pa se je tudi na split albumu z zasedbama Rings of Rhea in Schematics for Gravity, ki obe gojita podobno glasbeno ustvarjanje, kateremu lahko damo naziv 'screamo'. A predalčkanje glasbene zvrsti kot tudi omenjeni posnetki ne morejo pričarati vtisa, ki so ga Cathedraal pustili s svojim nastopom.

Da bo koncert nekoliko drugačen, je bilo, poleg zgodnjega pričetka, jasno že ob samem vstopu na prizorišče. Četverica Francozov prisega na stik s publiko, zato so oder MCP-ja preselili kar na parter in zbrani druščini radovednežev v soju sveč uprizorili čustveno nabit performance, podprt z video projekcijo, ki je celotno zadevi dala še dodaten pečat prej omenjene psihadelike in tudi melanholije, če smem dodati. Glasbo samo pa so zaznamovale dinamične kompozicije tako počasnih in melodičnih, kot tudi hitrih in eksplozivnih vložkov ter vokalistov čustveno nabit pristop v obliki spevne pripovedi, podprte s kričečimi izbruhi besa.

Odlična zadeva, če mene vprašate.

Za nekoliko lažjo predstavo o čem je govora, lahko komade, izdane na split albumu, slišite tukaj.

Matej Mrevlje - avatar

Matej Mrevlje

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 25.02.2014 na ŽVPL-u skupaj objavil 19 člankov.

Cathedraal - thumbnail

Cathedraal

Foto: Matej Mrevlje