v rubriki dogodki:
.. / / / 16.08.2013 12:43

Jump on board, take a ride

Vroč poletni torek, trinajsti dan avgusta, 40.000 glava množica in Robbie Williams so postregli s pravcato noro vožnjo. Govorimo seveda o koncertu v okviru turneje 'Take the Crown', ki se je zgodil v Zagrebu, na stadionu Maksimir.

Zares vroč dan je obetal tudi vroč večer. Zgodnjim obiskovalcem, ki so si želeli zagotoviti dobro pozicijo, ni bilo dolgčas. Organizator je poskrbel za glasbo, narava pa za ostalo. Najprej za naelekreno ozračje, nato nekaj osvežilnih pišev, vklopila še light show in ga kakšno uro pred pričetkom nadgradila še s konkretnim dežjem. Z nekoliko smisla za humor so bili reklamni spoti za gel za tuširanje, ki so jih vsakih 10 minut vrteli na velikih zaslonih, kot naročeni. Midve pa sva bili še kako veseli, da sva s seboj vzeli PVC palerini!

Ogrevanje bolj ali manj premočenega občinstva je pripadlo Olly Mursu. 'Trublemaker', ki je bil blizu zmage na britanskem X faktorju, je začel z 'Dear darling, please excuse my writing, I can't stop my hands from shaking, I'm cold ...' Prezebli in rahlo drhteči smo se vživeli v besedilo. Verjetno smo bili vsi hvaležni, da njegove uspešnice niso počasne balade. Poskakovanje na pesmi 'Heart Skips a Beat', 'Right Place Right Time' in že omenjeno 'Trublemaker' je pregnalo drget in tudi dež je za trenutek pozabil svojo ihto in se pobritanil na 'drizzle'.

Ostalo nam je le še čakanje na glavni dogodek in kot se za pravega glasbenika spodobi, nam ni bilo potrebno čakati dolgo. Skoraj točno ob 21h je oder oživel. Vse oči so bile polne pričakovanja usmerjene v različne elemente odra in iskale zvezdo večera. Kdor je že bil na katerem od Robbijevih koncertov, ve, da se nikoli le ne sprehodi na oder. Tokrat je izvedel drzni spust po vrvi iz vrha ogromnega reliefa svoje glave na odrski steni, medtem ko se je dež ponovno okrepil. Množica, ki je šele takrat skoraj napolnila stadion, je ponorela. Če komu ni bilo žal, da ni kupil kart za 'Fan Pit' pod odrom, kjer ni bilo nobene gneče, jim je lahko žal, da niso kupili kart za tribune, ki so bile na določenih mestih prazne. Zmagovalna pa je bila izbira karte v parterju.

In show se je pričel...

Show se je tradicionalno začel z najboljšo otvoritveno pesmijo 'Let me entertain you'. In potem, z njegovimi besedami 'for two hours, our ass was his'.

Nadaljevanje z energičnimi pesmimi 'Monsoon', 'You and me are not like the others', 'Minnie the moocher' s topovsko izstrelitvijo svetlikajočih trakov in spuščanjem balonov je 40.000 glavi zbor spremljal z glasnim petjem. Vendar je Robbie, kot eden največjih zabavljačev tega časa, skrival v svojem rokavu še ogromno trikov. Tema tokratne turneje so različne verzije njegove doprsne podobe in vsaka od njih je služila kot mini oder za različen nabor pesmi. Iz dveh so v začetku poleteli baloni, na drugi sta se Robbie in Olly gugala pri 'Kids', na tretji, ki je bila opremljena z balkončki in je bruhala vodo, pa smo si lahko v živo pogledali, kako bi Robbie izgledal v tisti reklami za gel za tuširanje, če bi bila le-ta bila pospremljena s pesmimi 'Sin, sin sin', 'Bodies' in 'Come undone'. Prha sicer ni imela pravega učinka, ker so bili zvezdnik, vokalistke in dva kitarista na skulpturi zaradi dežja že tako ali tako premočeni. Občasno smo s strahom spremljali njegovo kaskadersko drsanje po odru, vendar so se vsi plesni vložki k sreči končali uspešno.

Novost tega koncerta je bilo mešanje njegovih pesmi s kratkimi vložki pesmi kot so 'Walk on the Wild Side' (Lou Reed), 'Irreplacebale' (Beyonce), '99 problems' (Jay Z) in drugimi.

Sledilo je povabilo Zagrebčanke Maje na oder, ki se ga je kot klop oklepala med izvedbo hita skupine Take That 'Everything Changes' ter se zadržano pozabavala z njim v postelji med 'Strong'. Kar nekaj zavistnih obiskovalk je bilo mnenja, da bi na njenem mestu naredile kaj več, kot ga le objemale, kljub temu da je sedaj fant, ki je pred desetimi leti v treh dneh v Knebworth-u v Angliji zabaval več kot 375.000 ljudi in v zaodrju marsikatero deklico, odrasel v mirnejšega moža in očeta, medtem ko se je izvlekel iz odvisnosti od alkohola in drog.

Po odhodu oboževalke so bili navdušenci novega albuma veseli pesmi 'Gospel' in 'Be a boy'.

Akustični del koncerta je hudomušno začel z Britneyinim '…my lonlines is killing me, I must confess I still belive', množica mu je priskočila na pomoč z: '…When I'm not with you I loose my mind. Give me your sign, hit me baby one more time!' Pop klasiki so se pridružile Queenova 'We will rock you', pesem njegovega idola Sinatre 'My way' in celo pesem Oasis 'Wonder wall'. Vse kar nam je vrgel, smo odpeli.

Seveda ni manjkalo laskanje domači publiki z nošenjem hrvaške zastave in poskusom uporabe hrvaščine. 'Rad bi povedal nekaj lepega in od srca. Nekaj, da bi bile dame navdušene in bi bilo fantom kul.' Pričakovali smo neko globoko misel, dobili pa: 'Ja imam veliki ku**c'. Stadion se je tresel od smeha, Robu so lile solze...

Potem je poprijel še za strune in sledile so akustične izvedbe 'Millenium', 'Better man' in 'Sexed up'. Ko smo prevzeti nad celotnim dogajanjem pozabili na dež, je tudi dež pozabil na nas in se odpravil drugam. Čas je bil za oživetje glavnega dela odra - ozadje z reliefom glave, ki je genialno narejeno tudi iz elektronskih olimpijskih loparčkov lanskih londonskih olimpijskih iger, je namenoma zasijalo šele v drugi polovici koncerta. Naslednje pesmi so dobile še gigantsko grafično podporo. Robbijev obraz se je spremenil v opičjega ob 'Me and My Monkey', slaščice so letele okrog 'Candy', velikansko oprsje je prevzelo moški del občinstva ob 'Fudge', disko lučke pa so osvetlile 'Rock DJ'.

Plesajočo množico je kar naenkrat presenetil stavek: 'Good night Zagreb!'

Seveda mu nismo verjeli, da se je poslovil, saj smo dobro vedeli, da manjkata vsaj še baladi 'Feel' in 'Angels'. Z vzkliki in žvižganjem smo zahtevali encore. V novi obleki se je pripeljal v ustih zadnje skulpture svoje glave in nas mirno popeljal v bolj čustveno napolnjena besedila: 'Come and hold my hand, I wanna contact the living...' (Feel).

Konec večera je minil še z enim povabilom, tokrat je izbral mamico, ki je na koncert pripeljala še hčerko. Iz odra sta tako malce prestrašeno spremljali 'She's the one' in 'Angels'. Omehčani 'bad boy', oh, kako lepo.

Zadnje note je pospremil ognjemet in izvabil še zadnje hvaležne vzklike. Kljub dežju in morda nekoliko slabšim ozvočenjem v prvem delu koncerta sva neizmerno uživali. Začetna napoved, da nas bo dve uri zabaval, je bila več kot izpolnjena. Robbie je z mešanico starih in novih hitov skupaj z različnimi scenskimi efekti ter humorom, po sedmih letih zopet dokazal, da zna animirati in očarati publiko ter narediti pravi show kot le redkokdo.

p.s. Če se kdo ni uspel udeležiti koncerta ali pa bi ga radi ponovno doživeli, lahko 20. avgusta ob 19:50, spremljate neposredni prenos iz Tallina v dvoranah Planet Tuš Celje, Maribor, Kranj in Novo mesto.

Ana Prišel - avatar

Ana Prišel

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 16.08.2013 na ŽVPL-u skupaj objavil 1 člankov.

Robbie Williams v Zagrebu - thumbnail

Robbie Williams v Zagrebu

Foto: Maja Kunaver