v rubriki dogodki:
.. / / / 31.05.2011 22:15

Moby in druščina na Mars festivalu 2011

Vsi z vozovnico za Mars in željo po nepozabnem glasbeno obarvanem večeru smo se v četrtek, 26. maja, dobili na ploščadi Gospodarskega razstavišča in se pripravili na vzlet. Mars Ljubljana - Zagreb Trans Europe festival povezuje dve prestolnici, Ljubljano in Zagreb, sega pa širše in višje.

Vse pohvale organizatorjem za presežek dobrega v programu in zahvala, da so tokrat koncerte izvedli na prostem. Svež zrak, neverjetno čist in močan zvok in svetlobni efekti so navdušili. Vonj po cigaretnem dimu ne tako zelo.

Arhibald Arhibaldovich navdušili redke priče

Večina nas je začetek poleta zamudila, saj se je festival s prvimi nastopajočimi Arhibald Arhibaldovich začel z zelo prezgodnjo uro za medtedensko koncertno dogajanje. Po pripovedovanjih redkih prič pa zmagovalci predizbora Glasba z drugega planeta niso razočarali.

Rotor poslušali brez stilska, starostne ali geografske nalepke

Energični plesni live act Rotor je v živahnejšem ritmu jazzy in disco housa ogrel ozračje in publiko, služil pa predvsem kot ozadje za pogovor med starimi znanci, ki so se slučajno srečali na dogodku. Na ploščadi se je namreč zbrala raznolika množica ljudi, katerim ne bi mogel prilepiti nikakršne stilske, starostne ali geografske nalepke.

Darkwood Dub izvrstno urbano plesni

Darkwood Dub, beograjska ne-več-tako-zelo-underground zasedba, ki slovi po izvrstni urbani plesni glasbi, pa je z odličnim soundom in energijo poskrbela, da se je nebo nad Ljubljano stemnilo in napovedalo zvezdo večera.

In če je bilo ob nastopih predskupin dovolj prostora pod odrom tako za ples kot kruzanje, je ploščad ob neverjetnem lightshowu in znanih zvokih preplavilo tako z oboževalci kot poznavalci in se je bilo nemogoče prebiti v prve vrste.

Moby v navdušil velikem slogu

Moby je prišel na oder v velikem slogu in animiral publiko s svojimi instrumentalnimi veščinami na kitari, klaviaturah in tolkalih in tudi z glasom. S svojo prezenco in močnim vokalom je navdušila pevka Joy Malcolm, hvaležna tarča vseh fotografov v publiki.

Celoten nastop je bil izveden na nivoju, tako da je spreobrnil nevernike in nefeni so postali privrženci. V večini chill out je postal energična plesna glasba, množični sing a long pa je prišel do izraza z Lift Me Up, čeprav so topel odziv prejele tudi Why Does My Heart Feel So Bad, Honey, Porcelain in epska We Are All Made of Stars.

Redkokdo se spomni njegovega prvega nastopa v Ljubljani, je bil pa drugi zato toliko bolj nepozaben. Naj omenim le množico tvitov in Youtube posnetkov, ki so nastali na Marsu in s katerimi lahko obujamo spomine na prelep večer. Da, celo romantika je bila v zraku!

TBF: Moby je bil naša predskupina

Presenečenje v line upu je bila zasedba The Beat Fleet, bolj znana kot TBF, ki se lahko hvali, da je bil Moby z ekipo njihova predskupina. Koliko jih lahko še to reče?

Da jih je težko popredalčkati, so nam dokazali z izvedbo komadov z vplivi hiphopa, reaggea, soula in funka. Večinoma jih odlikuje družbeno angažirana ali nostalgična lirika, so pa fantje tudi romantiki - Lud za njom je sentiš delux. Žal je bil zvok malce slabši in posledično besedila delno preslišana, a to je le izgovor, da gremo na njihov naslednji koncert.

Fanka pa ni zmankalo niti za uradni after v Cvetličarni.

Živa Jalovec - avatar

Živa Jalovec

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 05.02.2011 na ŽVPL-u skupaj objavil 15 člankov.

Moby in druščina na Mars festivalu 2011 - thumbnail

Moby in druščina na Mars festivalu 2011

Foto: Madpixel / madpixel