v rubriki dogodki:
.. / / / 08.03.2004

Tinkara Kovač - The place 2 be

Za nami je še en izjemen koncert v Cankarjevem domu, katerega glavna akterja sta bila Tinkara Kovač in njen posebni gost Ian Anderson, vodja legendarnih Jethro Tull in bržčas najboljši rock flavtist na svetu. Dve uri in pol dolg koncert je navdušil zbrano občinstvo in se vtisnil globoko v spomin!

Koncert se je začel akustično, Tinkaro sta na odru spremljala le Danijel Matič z akustično kitaro in Ročko na bas kitari. Zanimivo prearanžirane izvedbe Kjer ste vi (Kaj tu dogaja), Zmaji letijo visoko, Slepa sreča, Ne odhaja poletje, Skozi zavese srca in Most ter posebnost - izvedba skladbe italijanskega avtorja Endriga Madame Guitar.

Že v Zmaji letijo visoko smo v zaključku slišali ogromno flavte, ki je napovedala, da bomo priče izjemnemu večeru dveh mojstrov flavte. Slepa sreča je bila mešanica latina in swinga, v kateri se je izkazal predvsem Ročko, Madame Guitar je bila odpeta zgolj ob spremljavi kitare in to v brezhibni italijanščini, znova s poudarkom na flavti.

Pika na i tega akustičnega dela koncerta pa je bila zagotovo izvedba skladbe Most, kjer je Tinkara dokazala, da je vredna sodelovanja z Ianom Andersonom, saj je v zaključku igrala flavto tako, da se je slišalo, kot bi igrale dve ali tri flavte. Podoben efekt, kot pri Hendrixovi izvedbi Star spangled banner. Zares nepozabno.

No, sledil je del koncerta, kjer je Tinkara igrala ob spremljavi celotne skupine, ki jo poleg že omenjenih Ročka in Matiča sestavljajo še Teo Kahrimanovič za klaviaturami, Ivo Rimc za bobni in Marko Stropnik z električno kitaro.

Energične izvedbe Od zvezd pijan, Ko bo prišel, S tabo, Sonce rumeno, Spezzacuori, ne tako prepričljiva Reason Why, Hiša in odlična Znam živet (na tleh). Tudi tu je Tinkara pripravila presenečenje, ko je s skupino odigrala izvrstno, na flavti osnovano priredbo klasike Santane Samba pa ti. Še enkrat več odlično!

Sledila je Kaj tu dogaja? oziroma v angleščini The place 2 be, kot je bil tudi naslov koncertnega dogodka. Vseskozi ogromno flavte in nato veliki trenutek, ko se je Tinkari na odru pridružil Ian Anderson, sledil pa je dvoboj velikanov na flavti. Oba z izjemnim občutkom za igranje in tudi improvizacijo in s podobno srčno predanostjo instrumentu in glasbi.

V Astor Cafe, Tinkarini instrumentalni stvaritvi, sta se obe flavti znova združili, hkrati pa je spremljevalna zasedba zanimivo stopnjevala ritem, ki pa sta ga tako Ian kot Tinkara zlahka dohajala in nadgrajevala.

Tinkara se je nato poslovila in pustila Iana samega s svojo spremljevalno skupino in že ob napovedi skladbe je završalo med občinstvom ? Locomotive Breath. Natančna spremljava, izvrstni Ian in za zaključek znova duet s Tinkaro.

Ian se je tudi v živo predstavil kot duhovit govorec, ki je zabaval občinstvo, ki ga je ob vsaki potezi in besedi pozdravilo z viharnim aplavzom. No, sledila je mojstrovina s plošče Stand up, Bachova instrumentalna Bourree, ki smo jo nekateri srečneži delček že slišali na tiskovni konferenci v petek. V živo je bila seveda še mnogo bolj prepričljiva, z zanimivim solo vložkom na bas kitari in kakopak, dvema flavtama.

Sledila je še prav posebna izvedba Med zemljo in zrakom, kjer je Ian ves čas igral flavto in dokazal, da ima zares odličen posluh za igranje in smisel za poslušanje, saj je z nenavadno lahkotnostjo nadgrajeval skladbo.

Po bučnem aplavzu zbranim na odru, še posebej pa glavnima akterjema, je sledilo tisto, kar je mnoge zanimalo že dlje časa. Ian Anderson je tudi uradno povabil Tinkaro za gostjo na zagrebški koncert Jethro Tull 25. maja. Prav lepo bo biti Slovenec v hrvaški prestolnici!

Veliki zaključek ? neobrzdana MPH, kjer sta tako Ian kot Tinkara igrala na flavto, Ian pa je hkrati še pel spremljevalne vokale, ki jih na studijski različici drugače poje Mike Peters iz skupine The Alarm. In to še ni bilo vse! Sledila je še Veter z juga, znova bolj akustična, kjer se je prav v zaključku s flavto še enkrat povsem improvizirano pokazal in dokazal Ian Anderson.

Veličasten večer ? ne le za nas med občinstvom, temveč najbrž tudi za vse nastopajoče. Ne zgodi se velikokrat, da na odru gostiš in igraš s svojim velikim vzornikom, hkrati pa je to zares enkratno priznanje za Tinkaro Kovač, ki je še posebej včeraj dokazala, da je flavta njen zaščitni znak in da sodi v njeno glasbo, ki je kot taka zares odlična.

Tisti, ki ste koncert zamudili ali vas med občinstvom ni bilo zaradi kakšnega zares trapastega razloga ? vam je lahko pošteno žal, saj ste zamudili enkratno priložnost videti nekaj enkratnega in doživeti nekaj, kar je z besedami zelo težko opisati.

P.S.: Še več fotografij danes v posebni fotoreportaži (op.u.)!

OBVESTILO ZA MEDIJSKE HIŠE / NOVINARJE / VSE OSTALE
Tiste medijske hiše oz novinarji, ki "nevede" in brez dovoljenja objavljajo fotke z ŽVPL-a v drugih medijih: tisti (c) je "copyright" - in ne "the right to copy" - če hočete fotke obiščite spletno stran dobavitelja em3r10.com oz., jim pošljite e-pošto in se dogovorite za objavo.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Tinkara in kamera - thumbnail

Tinkara in kamera