v rubriki dogodki:
.. / / / 25.06.2009 12:34

Peta edicija Njoki summer festivala

Tradicionalno naj bi se v petek in soboto letos odvil že 5. Njoki Summer festival, za katerega je bil načrtovan pester glasbeni program in spremljajoče dejavnosti, a so obiskovalci festivala zaradi slabih vremenskih razmer v soboto ostali prikrajšani, saj so bili po nepričakovani močni burji in dežju organizatorji zaradi vremenskih razmer prisiljeni odpovedati drugi dan festival.

Glasbeni večer oz. noč je bila opazno začinjena z bolj ali manj ritmi ska rock, reggae in punk glasbe. Oder so si delile tuje in domače skupine kot so ameriški The Toasters, angleški New Riot, hrvaški KOH, Dubioza kolektiv iz Bosne in Hercegovine ter gosti večera otoška šesterica The Go! Team.

Programu sem se priključil ob nastopu The Toasters, ki se v Slovenijo redno vračajo. Pred odrom se je zbral precejšen del ljudi, ki so dali občutek, da se je večina obiskovalcev odločila obiskati tovrsten festival prav zaradi njih. Čeprav the Toasters še vedno vztrajajo pri svojem klasičnem nastopu se mi je zazdelo, da je njihova energija, ki smo jo vajeni iz njihovih zgodnejših gostovanj pri nas, že nekoliko izpuhtela, morda tudi zaradi skoraj vsakokrat Vsakič pa se se sprašuješ s katero svežo zasedbo nam bo pevec Robert »Bucket« predstaviti tokratni 50 minutni repertoar.

Kot ogrevanje pred glavno atrakcijo večera je poskrbela lokalna skupina Njoki orchestra, ki so za svoj glasbeni program pripravili kopico punk rock priredb, med katerimi so se prepoznale različne melodije priljubljene ameriške skupine Me First and the Gimme Gimmies. Že v imenu same skupine da vedeti, da je skupina glasbeno aktivna le v času trajanja Njoki festivala. Svoj vrhunec nastopa so dosegli prav ob igranju t.i. uspešnice »himna Njoki festivala«, ki je bila podkrepljena z pihalno sekcijo. Kljub kratkemu nastopu so vendarle obdržali vso živahno publiko pred odrom.

Plesajoče ska in punk ritme tistega večera so končali The Go! Team - glavna točka večera. Skupina je nekoliko po polnoči zasedla oder in ustrelila z energično mešanico melodičnega in surovega rock-a, funk-a 70-ih, zgodnjega hip hopa ter »cheerleader« melodij. Njihov z energijo nabiti nastop, katerega je ritmično poudarjala pisana in barvita kombinacija gimnastičnega out-fita poskočne temnopolte pevke Ninje in back vokalistke azijskega porekla Kaori Tsuchida je privabila vse obiskovalce, ki so prišli lahko (končno) na svoj račun. Tako že v prvem delu repertoarja ni manjkalo uspešnic z zadnjega albuma Prof Of Youth. Poleg adutov The Bottle Rocket in Do it Right je skupina dvigala napetost in energijo skozi cel večer ter na vrhu postavila piko na i z prijetno melodijo uspešnice The Lady Flash iz prevega albuma. O tem barvitem in vplivnem šestlačnskem kolektivu je težko kontretno ubesediti pozitivnost nastopa pri katerem si niso privoščili niti minute monotonosti, svojo dinamiko pa še bolj popestrili z nestandarno ritem sekcijo – dvojnih bobnov.
Skupina ima za seboj že kar mnogo nastopov po celem svetu, tako da jim igranje na festivalskih odrih precej domače. S specifičnimi zvoki surovih kitar in (še posebej) dvojnih bobnarskih set-ov ter zanimivimi samplov, pa jim tudi ni bilo potrebno posebej dokazovati, da so ena izmed skupina ki je več kot vredna ogleda.

Andrej Jerman Blažič

Njoki summer festival - thumbnail

Njoki summer festival