v rubriki dogodki:
.. / / / 02.11.2000

Skupinske sanje v Mladinskem

Tretji Tauferjev projekt po Silence Silence Silence in Snu kresne noči je sanjska predstava Drrream, ki je zadnji, zelo uspešen odmik od racionalne gledališke prakse. V skupinski stvaritvi igralcev in režiserja so logični odrski elementi prepuščeni intuiciji, ki spominja na pravljični svet oz. na otroštvo, kjer se vse začenja. Vse je možno in verjetno.

Z rusko Alico (Natalija Sultanova), ki začne brati zgodbo v "razumljivem", čeprav ruskem, jeziku, vstopimo v Čudežno deželo sanj, pravljičnih likov, v svet nezavednega, svet nerazpoznavnih oseb in odnosov. Za zaveso se konča razumevanje človeških besed in se odpre nova dimenzija gledališkega prostora in jezika. Natrpan prostor s stvarmi, z grotesknimi karakterji, osebnimi zgodbami vabljivo ponuja svet, ki si ga gledalec izoblikuje po svoji presoji. Enotne zgodbe ni, so pa zato njihove posamezne epizode združene v eno samo pot, ki pelje proti koncu. To je lahko fizični izhod, lahko je smrt ali pa samo konkretna odločitev za spremembo. Kot v sanjah, kjer je tista resničnost, ki si jo izbereš sam, najbolj resnična in logična.

Predstava gledalca ne pušča hladnega, saj je njegova naloga zelo konkretna. Sestaviti mora mozaik iz karakterjev, ki so mu blizu. Meja med odrom in publiko je toliko manjša, kolikor mu uspe odrski kaos združiti v celoto. Identifikacija je možna z enim likom, z delom njegove osebnosti ali pa se združi z osebo, sestavljeno iz njemu najbližjih lastnosti. Tauferjeva predstava sanj je kljub besedno neizraženi zgodbi precizna študija človeških karakterjev, ki se na ta način sprostijo do svojega človeškega bistva.

Scena in kostumi Damiana Cavazze ter glasba Igorja Leonardija so enakovredni likom devetih kreacij, ki so jih samostojno ustvarili in oblikovali igralci, že znani Tauferjevi sodelavci. Sebastian Cavazza kot cirkuški animator ponuja karakterje, ki si jih lahko izberemo, Rosana Hribar je plešoči žabji princ, ki uresničuje želje, Uroš Maček je pravi režeči se maček, ki je vseskozi prisoten komentator, Robert Prebil je nezavedeni rajski Adam, diva Janja Majzelj zahteva neskončno zvezdniško pozornost, Janez Škof je odličen "nenasitni" debeluh. Duo Ravil Sultanov in Dario Varga sta najbolj prizemljen par. Predstavljata knjigovezca Reicha in njegovega pomagača, tudi tiskarskega škrata, ki sta najbližja človeškemu svetu in z razumljenim jezikom v sanjskem svetu najbolj odtujena.

Sanjska umetnina Drrream, v kateri so pravljični liki prepojeni z vsakdanjostjo in fantastičnimi elementi, je enkratna ponovitev temeljev gledališča. Brez besed, z iskanjem dvojnika, s sencami in občutji groze ... V ponavljajočem se sanjskem svetu se odraža vse, kar oblikuje našo stvarnost: knjige, filmi, obveznosti. In kot v pravih sanjah se na koncu ne spomniš posameznih obrazov, temveč neštetih likov in občutij, ki ti ostanejo zapisane v spominu. Drrream (premiera je bila 27. oktobra letos) je še ena fantastična predstava Vita Tauferja, ki presega lagodno uživanje.

Barbara Rigler - avatar

Barbara Rigler

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 18 člankov.