v rubriki film:
.. / / / 16.08.2003

Agent Cody Banks

Vladanja svetu si je poželel nov superhudobnež. A tokrat nas ne more rešiti šarmantnost Jamesa Bonda, vratolomnost Trojnega XXX-a, srečna nerodnost Johnnyja Englisha ali retro-komedijanstvo Austina Powersa. Usoda sveta tokrat leži v rokah najstnika, na prvi videz povsem običajnega fantiča.

No, res je da je ta fantič mladi rekrut in vajenec CIE, toda agent Cody Banks (Frankie Muniz) je še vedno "le" navaden najstnik, ki mora poleg treninga za vohuna še vedno opravljati domače naloge, ter staršem pomagati pri čiščenju stanovanja, pomivanju posode, košnji trave in nenazadnje čiščenju kletke domačega ljubljenčka. Res pa je, da ima na voljo tudi celo skupino pomagačev in svetovalcev, ki so mu 24 ur za petami, da mu vsaj malce olajšajo življenje.

Toda prav v dejstvu, da je Cody Banks, kljub svojemu statusu agenta še vedno zgolj normalen otrok, dela film nadvse zanimiv in prijeten za ogled. Film nam v začetni fazi namreč pove, da agent ni (nujno) nepremagljiv, najbolj pameten, najbolj močan in oh in sploh. Pravzaprav za svoje reševalne akcije niti ne potrebuje igračke in orodje najnovejše tehnologije, temveč je dovolj že navaden skateboard. Pravi (skromen) agent pa za nagrado tudi ne zahteva bogatega plačila, plemiškega naslova ali lepe bejbe, temveč je zadovoljen že s tem, da je naredil nekaj dobrega.

In kot pri vsakem najstniku, je tudi Codyjeva šibka točka "strah" pred nasprotnim spolom. Oziroma bolje rečeno neizkušenost v ljubezni, kjer pa so tudi vsi razumski nasveti in razlaganja iz strani odraslih bolj malo vredni. Kajti ljubezen je (v najboljšem primeru) nekaj spontanega in nenadnega, ne pa nekaj prisiljenega in načrtovanega.

A "ubogi" Cody se mora prav na svoji prvi resni misiji spopasti s svojimi največjimi strahovi in osvojiti srce lokalne lepotičke Natalie Connors (Hilary Duff). Da bo pri poskušanju uresničitve tega cilja izpadel nadvse smešno in trapasto menda ni potrebno posebej poudarjati.

Glavni šarm filma je zagotovo v preprostosti osnovne zgodbe, ki pa kljub vsemu premore dovolj inteligenten zaplet, kjer orožje za množično uničevanje ni v vseh vohunskih filmih uporabljeno jedrsko orožje, temveč tehnologija naslednjega(oziroma našega) stoletja.

Velik magnet je tudi simpatični Frankie Muniz, ki s svojim nasmeškom in pogledom hkrati očara, kot tudi nasmeje. Na televiziji trenutno igra tudi glavno vlogo v družinski komični nadaljevanki z naslovom Malcolm in the Middle, kjer prav tako odkriva vse težave odraščanja.

Kot njegova "boljša" polovica pa v tem filmu nastopa v Ameriki trenutno najbolj popularna mlada igralka Hilary Duff, kot senj krepostne, lepe in idealne ameriške najstnice, ki nas je pred kratkim o svojih ameriških vrlinah poučevala v filmu Lizzie bo popstar.

A ker dober začetek ne pomeni tudi nujno dobrega konca, se kmalu izkaže, da se bo reševanje sveta in služenje domovini spremenilo v patetično hrepenenje po prvi ljubezni in prvem poljubu (seveda iz strani najlepše ameriške dečve), da noben agent ne more končati misije brez prave (vohunske) super-opreme, da nihče (ne dobri ne slabi) ne uporablja orožja in da so zlobci navadni bebci, ki se na koncu pustijo premagati na hudo beden način. Slednje seveda postavi pod vprašaj, kako so sploh prišli do tako genialnega načina za pokoritev sveta.

A kljub temu je Agent Cody Banks lahkotna poletna komedija, še posebej priporočljiva mladim gledalcem, saj staršem ni treba skrbeti, da bi videli kaj nemoralnega (v Ameriki je namreč pogled s posebnimi X-Ray očali pod obleke mladenk cenzuriran... vsaj za mlade agente).

* Agent Cody Banks, akcijska avantura (režija: Harald Zwart, scenarij: Jeffrey Jurgensen, Zack Stentz, Scott Alexander, Larry Karaszewski, igrajo: Frankie Muniz, Hilary Duff, Angie Harmon, Keith David, distribucija: Continental Film)

Ocena: na mladih svet stoji (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Agent Cody Banks - thumbnail

Agent Cody Banks