v rubriki film:
.. / / / 09.09.2003

Pirati s Karibov: Prekletstvo črnega bisera

Po dolgem času je v pristane naših kinodvoran ponovno priplula piratska ladja ter s svojo eksotičnostjo, zanimivostjo ter nenazadnje nevarnostjo razburkala domišljijo avanture željnih gledalcev. Na tej ladji pa ne najdemo zgolj drznih ter strašnih gusarjev, temveč tudi zaklade, brhke mladenke, prekletstva ter veliko okostnjakov - skratka vse kar mora "pošten" gusarski film vsebovati.

Zgodba Piratov s Karibov je v svoji osnovi sicer precej enostavna in se v glavnem vrti okrog prepovedane ljubezni med kovačem ter guvernerjevo hčerko, ter med željo po maščevanju med dobrim in slabim piratom. Kar dela zgodbo komplicirano, je pravzaprav sama narava piratov, ki so pač z eno besedo tako pretkani, da nikoli ne veš, kaj je njihov resnični načrt. Tako gledalec med odgledom filma doživi precejšnje število dokaj nepričakovanih preobratov, kar pa seveda zgolj prispeva k zelo veliki razgibanosti in slikovitosti filma.

Pirati s Karibov pač ni film, ki bi poskušal navajati zgodovinska dejstva. Je zgolj romantična predstava o gusarjih in vse kar k njim spada. Dobri in slabi pirati? Bi rekel da ne! Seveda ni res, da so bili zares zlobni le prekleti pirati, medtem ko so bili preostali zgolj razposajena druščina, ki se jih z dvema vedroma vode in nekaj lekcij o morali da spreobrniti v najbolj pridno in ubogljivo četico mornarjev.

No, da je stvar še hujša, tudi najbolj zlobni med gusarji v tem filmu niso tako strašni, kot so bili gusarji v resničnem življenju. Tako s svojimi žrtvami ravnajo ekstremno previdno, kar seveda povzroči, da nikoli ne vidimo več kot kapljico krvi (pa čeprav je bila žrtev razparana z mečem). Pa tudi mladenke jih očitno ne zanimajo preveč, saj ujetnice ne slečejo več, kot le do (viktorijanskega) spodnjega perila.

To je pač hollywoodski film, ki poskuša ugoditi vsem ameriškim moralnim vrednotam, kar seveda pomeni (skoraj) nobene krvi, nasploh nobene odprte rane, ter NIČ erotike!!! Pač film katerega prvi cilj je zabavati gledalca in prej ko lahko to sprejmete, prej boste lahko ob filmu resnično uživali.

Poskušajte pozabiti na dejstva o piratih in se raje preselite nazaj v otroška leta, ko si je marsikdo želel biti gusar. In verjetno je to točno tisto, kar so ustvarjalci filma hoteli narediti, namreč film za otroke (in otroke po srcu), ki v piratstvu vidijo veliko avanturo in nekaj zabavnega.

Na čelu zabavnega je vsekakor treba omeniti izredno posrečenega Johhnyja Deppa v vlogi samozavestnega in nekoliko narcisoidnega gusarskega kapitana Jacka Sparrowa, ki je zares pravi gusarski kliše. Načičkana obleka, odrezava govorica, premetena pamet in velika obilica poguma so glavni aduti tega zares izvrstno odigranega lika.

Konkurenco mu dela Orlando Bloom v vlogi plemenitega in nekoliko v skrivnost zavitega vročekrvnega mladeniča, ki nikoli ne dobi pohvale, ki bi si jo zaslužil. Njegovo srce pa v tem filmu gori za lepo Keiro Knightley, tokrat v vlogi mične angleške gospodične, vredne da se za njeno čast prekrižajo meči njenih oboževalcev. Njen lik sicer preko filma doživi (milo rečeno) slaboumno preobrazbo od gospodične iz visoke družbe do trdožive borke, podkovane z vsemi pomorskimi triki tega sveta.

Ti trije igralci so za svoje vloge vsekakor zelo dobra izbira, saj skupaj tvorijo udarno mladost in zagnanost, ki jo taka akcijska pustolovščina vsekakor potrebuje. Na drugi strani pa je zlobni in strašni Geoffrey Rush v vlogi prekletega kapitana Barbosse, s katerim ima Jack Sparrow še kar nekaj neporavnanih računov.

Če se torej hočete dodobra razvedriti in nasmejati, ter uživati v dobri akciji ter lepih specialnih efektih animacije okostnjakov, potem ogleda filma vsekakor ne boste obžalovali. Je pa res, da konca morda ne boste želeli videti, saj je očitno namenjen zgolj sentimentalnim romantikom, ki živijo v svetu nerealnih idealov in utopične vere v pravičnost ter srečo za tiste, ki si jo tudi zaslužijo. Konec je namreč pretiran do te mere, da ni zgolj v nasprotjo z resničnostjo, temveč je tudi v nasprotju s preostalo zgodbo v filmu.

Samo še droben namig: po končani odjavni špici sledi še en prizor, ki morda napoveduje tudi nadaljevanje filma. Seveda pa je namenjen zgolj bolj potrpežljivim gledalcem, ki jih ne moti pribl. 15 minutno opazovanje imen vseh asistentov glavnih igralcev ter ostalih ustvarjalcev filma.

* Pirati s Karibov: Prekletstvo črnega bisera, družinska akcijska pustolovščina (režija: Gore Verbinski, scenarij: Ted Elliot, Terry Rossio, igrajo: Johhny Depp, Orlando Bloom, Geoffrey Rush, Jack Davenport, Keira Knightley, distribucija: Cenex)

Ocena: nikoli ne zaupaj piratu (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Pirati s Karibov: Prekletstvo crnega bisera - thumbnail

Pirati s Karibov: Prekletstvo crnega bisera