v rubriki glasba:
.. / / / 08.11.2004

Adi Smolar - Vse je krasno

Po nekajletni odsotnosti se je s svojim dvanajstim albumom Vse je krasno znova vrnil Adi Smolar, eden pristnih slovenskih kantavtorjev, ki si je vedno želel vse dobro v prvi vrsti za druge in šele potem zase.

Adi Smolar je za ploščo Vse je krasno za približno polovico skladb okoli sebe zbral zanimive glasbenike - Dejana Došla, Robija Pikla, Damirja Jazbeca (sicer člane zasedbe Frik Brothers), pa Žigo Goloba, Sergeja Ranđelovića, Boruta Činča in druge, ki so v nekatere skladbe vnesli zanimivo mešanico folka, jazza in countryja.

S skladbo SPS ? Slovenska porno stranka je Adi udaril na radijske postaje malo pred volitvami, a morda vseeno malo prepozno, da bi ljudje zares spoznali hudomušno, cinično, satirično in tudi ironično besedilo, v teh dneh pa se že vrti naslovna skladba Vse je krasno, instrumentalno zelo polna skladba s tipičnim Adijevim besedilom.

Zanimiva je skladba Prostitutka, ki jo je v povsem akustični verziji moč slišati na "živem" albumu No ja, pa kaj potem, v tej izvedbi pa instrumentalna zgradba močno spominja na Youngovo Heart of gold, osupne tudi priredba Ježkove Preprosta ljubezen, ki je tako ganljiva in iskrena, da človek težko verjame.

Skoraj odrecitirana navduši tudi Malo manj boli, še ena tipično Adijeva je Pesem o rolici papirja (najbrž je Adi edini človek, ki je sposoben napisati tako zabavno pesem o tako vsakdanji stvari kot je rolica toaletnega papirja), ki se zaključi z godbenim vložkom, Gremo v ilegalo pa vsebuje odličen refren, na katerega boo v prihodnosti najbrž še velikokrat pomislili.

Adi Smolar je še enkrat več navdušil z besedili in tudi samo interpretacijo, čeprav poslušalec pogosto dobi občutek, da je večino zgodb že slišal na njegovih prejšnjih ploščah. Res je tudi, da je Adi še bolj človekoljuben in zares zaskrbljen za sočloveka in med redkimi, ki to tudi zapoje. Sama glasba nekoliko spominja na tisto izvrstno obdobje z Letečimi potepuhi in se lepo preplete s samostojnimi akustičnimi izleti.

Lahko bi rekli, zgolj še ena tipična plošča Adija Smolarja, ki pa vseeno premore toliko spontane iskrenosti, kot le malo podobnih izdelkov v Sloveniji in ki jo prijetno poslušati tudi čez deset in več let, kot vse njegove starejše izdelke.

Adi Smolar: Vse je krasno
(leto izdaje 2004, založba Nika)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Adi Smolar - Vse je krasno - thumbnail

Adi Smolar - Vse je krasno