v rubriki glasba:
.. / / / 07.04.2004

X - Centar - Restart

Iz Srbije in Črne gore so večini najbolj znani izvajalci oziroma izvajalke t.i. turbo folka, seveda pa v naslednici Jugoslavije ustvarjajo tudi povsem drugačne glasbene skupine, predvsem alternativnih glasbenih zvrsti. Takšni so tudi X - Centar, ki so nastali leta 2001 in ki so navdih za svojo glasbo iskali predvsem pri The Prodigy.

Skupino X - Centar sta ustanovila Stanimir Lukić (kitara) in Zoran Kokanović (kitara, programiranje) leta 2001 z željo, da bi ustvarjala glasbo, ki bo temeljila na heavy metal zvoku, odigrana bo z živimi instrumenti, vse skupaj pa bo slonelo na elektroniki.

Do sredine lanskega leta so se jima pridružili še bobnar Vladan Cvetković, pevec Mirko Arsenijević, basist Milen Zlatanović in klaviaturist Dragoljub Marković, ki skrbi tudi za številne sample. Skladbe za njihov prvenec so pravzaprav nastajale vse od leta 2001, plošča pa je izšla konec lanskega leta.

Glasbo lahko opredelimo kot izrazit stilski crossover med heavy metalom, hip-hopom, progressive technom in elektro popom. Vsaj tako se opredeljujejo člani skupine, gre pa predvsem za crossover med heavy metalom in progressive technom.

Kot je pri takih skupinah v navadi, lahko v glasbi vedno najdemo kaj zanimivega ali primerljivega oziroma že slišanega. Že uvodna pesem Početak i kraj spomni na The Prodigy in njihovo Firestarter, v Sunca sin (ki nima nobene zveze z istoimensko skladbo Partibrejkersov) ob kitarskih riffih pomislimo na Audioslave...

Kandža premore nekaj zanimivih elektronskih ambientalnih vložkov, Čagalj je poln kitarskih pasaž, morda najboljša skladba na plošči je Spreman za let, ki kot celotna pesem deluje najbolj prepričljivo, krasi pa jo zanimiv ženski spremljevalni vokal.

Kao tu vsebuje nekaj klasičnega funky naboja, ki pa ga elektronski prizvoki hitro odvzamejo, Trag je odigran v skoraj klasični rap maniri, ima nekaj zanimivih instrumentalnih vložkov, Pokret pa spomni na najnovejše skladbe Limp Bizkit, najbolj pa v spominu ostane zanimivo besedilo.

Poleg teh skladb na plošči najdemo še Stimulans in Nerv, ki pa v ničemer ne odstopata od ostalih. Sicer je celotna plošča odigrana oziroma posneta na zelo podoben način ? v sami osnovi gre za klasičen garažni rock'n'roll oziroma heavy metal, na to pa so dodani elektronski zvoki in sampli, ki jih nadgrajuje bolj ali manj posrečeno nizanje verzov v hip-hop stilu.

Sama besedila so precej kritična, kar je za sodobno glasbo Srbije in Črne gore pravzaprav značilno, precej agresiven in odločen način pa spomni na hrvaške Tram 11, ki smo jih predstavili pred časom. Skratka, nič kaj prepričljiv izdelek, ki dokazuje, da tudi v Srbijo in Črno goro moderni glasbeni trendi prihajajo še nekoliko pozneje kot k nam. Naslednik plošče Restart je vprašljiv, saj skupina nima lastnega in zadosti prepričljivega glasbenega izraza.

X - Centar: Restart
(leto izdaje 2003, založba in distribucija Multimedia)
Ocena: 2

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

X Centar - thumbnail

X Centar