v rubriki glasba:
.. / / / 15.05.2000

Altaria - predstavitev nove skupine

Skladatelj, tekstopisec, aranžer in idejni vodja skupine Terra Mystica Danijel Černe je zasnoval nov projekt z imenom Altaria. Altaria je ime nove zasedbe kot tudi naslov albuma. Altaria bo prvič predstavljen slovenski javnosti na ŽVPL žuru, v četrtek 18. maja v ljubljanskem klubu Orto. Več o novem projektu pa v temle članku.

Album Carsica skupine Terra mystica je skoraj v celoti njegovo avtorsko delo. Nagrajen je bil z dvema Zlatima petelinoma in je že dve leti med najbolj cenjenimi glasbenimi izdelki na lestvici založbe Cranium Music z mnogo odličnimi recenzijami tudi v tujini.

Prva predstavitev novega projekta Altaria bo 18.5. z javnim predvajanjem singla z naslovom Desire v Orto baru v Ljubljani na ŽVLP žuru. Desire je bil posnet na Novi Zelandiji v sodelovanju z novozelandskimi glasbeniki in dokončno zmasteriziran v Sloveniji. Singel bo v kratkem mogoče slišati na vseh večjih radijskih postajah v Sloveniji. Celoten projekt pa bo v živo premierno predstavljen na festivalu Rock Otočec med 8. in 9. julijem, kjer bo poskusil festivalu odpreti dodatno dimenzijo in pogled na rock.

Začetek projekta Altaria sega v leto 1999, ko sta se Danijel Černe in Boštjan Gombač (klarinet) odpravila na Novo Zelandijo na povabilo založbe Cranium music. Z založbo sta se dogovorila, da na Novi Zelandiji skupaj z novozelandskimi glasbeniki posnameta projekt, za katerega je Danijel (Mystica) napisal glasbo. Projekt Altaria zaradi svoje kompleksnosti in časovne omejenosti bivanja na Novi Zelandiji ni bil dokončan. CD bo zmiksan in dokončan v Sloveniji in bo licenčno izšel tudi pri novozelandski založbi < a href="http://www.cranium.co.nz" target="_blank">Cranium Music.

Svojo glasbeno potovanje po Novi Zelandiji pa sta Danijel in Boštjan obogatila še z dvema dodatnima albumoma. Prvi je eksperimentalna improvizacija Zauberberg in drugi folk-etno album After the event - Live in Hamilton ter mnogimi nastopi ...

Navdušujoča izkušnja z novozelandskimi glasbeniki (preko 10 jih je sodelovalo pri snemanjih), pa bo za vedno označevala oba glasbenika, saj v domačem okolju glasbenik redko doživi takšno odprtost in željo po sodelovanju (utrinki s potovanja so na voljo na tej internet strani.

Altaria latinsko pomeni oltar, žrtveni. Ustvarjanje in izvajanje glasbe pomeni glasbeniku življenjsko energijo, ki po dragocenosti zasluži svoj čas, zorenje in posvetitev in se ji je na koncu potrebno odreči, jo žrtvovati in jo postaviti na oltar, oz. poslušalcu v uho, srce in razum, v katerih lahko zaresonira.

Druga razlaga imena izhaja iz alt (skrajšano za alternativno) in aria (vokalna skladba s spremljavo), torej alternativna arija v smislu preseganja klasične oblike, ki določa uporabo in razmerja med vokalom in spremljavo. Vokal pri Altariji kot izrazno sredstvo ne uporablja besedila, ampak največkrat zloge ali posamezne besede in nastopa bolj v funkciji instrumenta.

"Altaria sodi v sodobno instrumentalno glasbo. Stilsko ne dovoljuje ozkih opredelitev. Še najbližji bi bili izrazi kot so progresivni rock, eksperimentalna, ambientalna glasba s prizvoki etno glasbe, v nekaterih skladbah neoklasična, skratka zelo svobodna glede uporabe instrumentov in stilov. Gre za intuitivno zvočno eksperimentiranje in kreiranje atmosfer ter preseganje ustaljenih obrazcev glasbenih struktur. Glavni vodili sta ustvarjalnost in inovativnost, ki sta polni drobnih asociacij na odlične skupine in avtorje, ki so iz ozadja pomenbno vplivali na razvoj sodobne glasbe." Richard Stockwell - Cranium music.

Zasedba, ki bo nastopila na festivalu Rock Otočec:

Danijel Černe - kitara, orglice, sekvencer
Boštjan Gombač - klarinet, keltske piščali, vokal
Bojana Glatz - vokal, klaviature
Tanja Pišlar - sound DJ, sekvencer, klaviature
Manuel Kos - bobni

za skupino Altaria

Uredništvo ŽVPL - avatar

Uredništvo ŽVPL

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 09.04.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 79 člankov.