v rubriki glasba:
.. / / / 02.12.2004

Shania Twain - Greatest Hits

Shania Twain je enajst let po izidu svojega spregledanega prvenca izdala zbirko največjih uspešnic - pravzaprav gre za devetnajst velikih uspešnic in dve novi skladbi, ki bosta to zagotovo še postali. In število prodanih albumov se bo povečalo za še nekaj milijonov...

Začetek pevske kariere Shanie Twain je več kot nenavaden, saj so njeni starši hitro odkrili silen talent in tako so jo kot najstnico pogosto zbujali in z njo hodili v nočne bare v rodni Kanadi, kjer je po 1. uri zjutraj, ko je začela veljati prepoved točenja alkoholnih pijač, s svojim že tedaj odličnim glasom, zabaval in navduševala goste.

No, pri enaindvajsetih je Shania izgubila oba starša v prometni nesreči in s petjem je začela preživljati sebe in štiri mlajše brate, dokler ti niso zapustili varnega sestrinega zavetja. Shania se je nato posvetila svoji karieriin leta 1993 izdala prvenec Shania Twain, ki je bil - zanimivo - spregledan v ZDA, zelo dobro pa ga je sprejela Evropa.

Nato pa veliki preobrat v njeni karieri in tudi življenju - Shania je spoznala Roberta Johna "Mutta" Langea, ki je kot producent predtem delal z AC/DC, Def Leppard, The Cars, zelo pa si je želel v country glasbo.

Vse ostalo je pravzaprav zgodovina - druga plošča The woman in me leta 1995 je pomenila pravi boom in Shania Twain je bila med prvimi country izvajalci, ki se je iskreno spogledovala s popom in imela zato obilo pozornosti MTV-ja.

Dve leti kasneje je izšla plošča Come on over, ki se je v naslednjih dveh letih prodala v neverjetnem številu 36 milijonov izvodov, obenem je bila Shania ves čas na svetovni turneji in počitek je bil pričakovan - na vrsto je prišla družina in na ploščo Up! je bilo treba čakati do leta 2002.

S treh plošč je tako na zbirki Greatest Hits neverjetnih devetnajst uspešnic in pa dve novi skladbi - baladna Don't in pa zelo klasično country obarvana I ain't no quitter. Zbirka je tako primerna za vse tiste, ki njenim skladbam radi prisluhnejo, ne želijo pa kupovati vseh studijskih plošč, lahko pa smo prepričani, da se bo na policah kmalu znašel tudi njen nov studijski album.

Shania Twain: Greatest Hits
(leto izdaje 2004, založba Mercury, distribucija Multimedia)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.