v rubriki glasba:
.. / / / 02.10.2004

Alter Bridge - One day remains

Za skupino Alter Bridge bi lahko zapisali, da je nastala na ruševinah razpadlih Creed, saj so kar trije člani skupine igrali v tej ameriški rock skupini. Vendar je glasba Alter Bridge nekoliko drugačna, na trenutke mnogo bolj garažna, svoje pa seveda doda tudi drug pevec, Myles Kennedy, ki je nekdaj pel v skupini The Mayfield Four...

Alter Bridge torej sestavljajo bobnar Scott Phillips, basist Brian Marshall in kitarist Mark Tremonti, vloga pevca pa je pripadla Mylesu Kennedyju, ki se sploh ne trudi zveneti kot Scott Stapp, zlahka pa bi ga postavili ob bok Eddieju Vedderju (Pearl Jam).

Vseh enajst skladb je instrumentalno zelo razgibanih, polno je kitarskih prehodov in odličnih solističnih vložkov ter nepričakovanih menjav ritma, svoje delo odlično opravlja tudi bobnar, pesmi pa so brez izjeme odlično interpretirane.

V glasbi se čuti vplive različnih žanrov - od rocka, rock'n'rolla, hard rocka, do grungea, bluesa in tudi heavy metala. In če je prve štiri še moč združiti v celoto, sta slednja morda presenetljiva ? vendar najdemo nekaj blues ritmike in pa ogromno bobnarskih in tudi kitarski metal vložkov.

Osebno so mi od celote še najbolj ostale v spominu Metalingus, zelo razgibana skladba, instrumentalno zelo polna z obilo prehodi, pa Broken wings, z blues kitarami in pa izredno dinamičnim refrenom ter zadnja skladba, The end is here, ki ima zelo nenavaden zvok, ki nekoliko spominja na Pink Floyde iz sedemdesetih, vseskozi pa se sliši tudi stari metalski ritem.

In prav to bodo nekateri skupini tudi očitali ? da niso naredili plošče, ki bi se prodajala zaradi posameznih hitov! Res se ne bo! Ploščo bodo namreč kupovali tisti, ki jim je pomembna celota, ki dajo nekaj na vsebino, tako glasbeno kot tudi lirično. In vsem tem Alter Bridge toplo priporočam!

Alter Bridge: One day remains
(leto izdaje 2004, založba Wind-up, distribucija Menart)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.