v rubriki glasba:
.. / / / 19.01.2001

Sfiltrom: Otroci bogov

Mlada ljubljanska skupina Sfiltrom deluje dobra štiri leta, vendar ima za seboj že toliko odmevnih koncertov, člankov, sodelovanja pri filmski glasbi, kot malokatera slovenska skupina, ki deluje deset in več let. Pohvalno pri tem, je dejstvo, da jim počasen a zanesljiv preboj v "prvo ligo" slovenske glasbe uspeva z avtorsko glasbo, ki je vse prej kot "komercialna", ali če hočete, namenjena širokemu krogu publike.

Kljub klasični rock zasedbi (boben, bas, kitara, klaviature in vokal) je njihova glasba daleč od "mainstreama". Na njihovem prvencu z naslovom Otroci bogov, je dvanajst avtorskih skladb, ki v sebi združujejo vplive jazza, funka, progresivnega rocka, klasike. Glasbo in besedila pišejo vsi člani benda.

Sfiltrom s svojimi inštrumenti med skladbami radi "odjadrajo" v vode improvizacije in pri tem okusni aranžmaji dejansko delujejo zelo prepričljivo. Vsekakor je potrebno omenit zelo soliden vokal pevke Brede Božič, ki je osrednja figura skupine. Na albumu izstopa nekaj skladb kot so Čas v steno, Opus I in II, Umetni raj, Barve, in aktualni singl Gozdovi. Skupina je na poti, ki jo je izbrala sama in to se zdi prava pot...

Da, to je bend, ki je ogreval pred nastopom Jethro Tull-ov v Hali Tivoli...

Sfiltrom: Otroci bogov
(leto izdaje: 2000; samozaložba); si je prislužila tri od štirih črk:
Ocena: 4

Jure Plahutnik - avatar

Jure Plahutnik

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 28.04.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 16 člankov.

Ovitek plosce - thumbnail

Ovitek plosce