v rubriki glasba:
.. / / / 26.04.2004

Bohem - Življenje ni zločin

Bohem je vsekakor zanimiva skupina, saj gre za skupino mladih glasbenikov, ki pa jim je uspelo k sodelovanju pridobiti Laro Baruca, ki je z njimi odpela skladbo Kraljica sanj, s katero so se uspešno predstavili širšemu slovenskemu občinstvu.

Skupino Bohem sestavljajo Matic Jere (vokal), Manca Pinterič (klaviature), Marjan Kotnik (kitara), Damir Pavlič (bobni) in Dejvi Kotar (bas). Njihova glasba je na trenutke zelo iskren rock, spet drugič pa nekoliko bolj pop, zato jih lahko uvrstimo v predalček nekje vmes, krasijo pa jih zrela in zanimiva besedila.

Plošča se začne s skladbo Deveti junij, ki jo krasita zmes akustike in godal, vse skupaj pa imenitno zaokroži odločen moški vokal. V poklon so Bohem v pesmi uporabili tudi citat Janeza Menarta. Izvrstna je skladba Kri, kjer Matičev vokal spominja na mešanico Dadija Daza in Tomija M., pa tudi nasploh skladba precej spominja na Siddharto - dobre kitare, odločen vokal, imenitni bobnarski prehodi in odlično besedilo.

Ona je jaz se začne z nenavadnim klaviaturskim uvodom, sledi pa zanimiv preplet z godali. Skladba je nekoliko bolj lahkotna, malce bolj pop, jo pa godala preveč pomehkužijo za prepričljiv vtis. Strah je ritmično drugačna in raznovrstna, v prehodih malce elektronsko popačeno, se pa refren zanimivo naslanja na činele.

Kraljica sanj je dobro poznana, saj jo je skupina izbrala za predstavitev in treba je priznati, da jim je dobro uspelo, saj so pritegnili tudi mojo pozornost. Za spremembo od mnogih skupin so izbrali skladbo, ki jih pokaže v vsej luči ? od imenitnega uvoda dalje, pa združitev obeh vokalov, zanimiva godala in odločen kitarski solo vložek.

Boem nadaljuje v prejšnjem stilu ? z imenitnim uvodom in zanimivim prelomom v refren in zanimivim besedilom, žal pa je vokal preveč popačen in skazi podobo glasbe. Življenje ni zločin je v uvodu zelo dobra in zanimiva, v refrenu postane nekoliko bolj pop, pa se spet nadaljuje z dobrimi ritmičnimi prelomi, vendar je proti koncu že nekoliko razvlečena.

Dnevi grmenja se začnejo s klaviaturami in nadaljujejo predvsem s kitarami ter godali, ki so najbolj svetla točka skladbe, ki je nekoliko preveč zamorjena. Vendarle ? tudi besedilo ne govori o najbolj prijetnih stvareh. Težavno, a zanimivo za poslušanje!

Noč s teboj je znova ena boljših oziroma tistih, ki odstopajo, saj je vseskozi precej hitro in grajena predvsem na kitarah. Vsemu temu dodajte še zelo speven refren in odličen tempo skladbe, pa dobite kvalitetno skladbo. Ko bi bilo... je znova nekoliko bolj lahkotna, klasičen pop rock, ki pa ima dobro besedilo in zanimive poudarke ob refrenu.

Skupino Bohem od ostalih pop rock skupin delajo drugačne odločen moški vokal in pa zrela besedila, ki ne zaidejo v plehkost, kar je pri mladih skupinah redkost. Glasba je sicer zanimiva, a si je preveč podobna in tu bo potrebno še nekaj dela ? morda večji poudarek na godalih, izpostavljeni ženski spremljevalni vokali, več solističnih vložkov?! V vsakem primeru pa gre za eno najzanimivejših slovenskih skupin, ki še niso rekli zadnje besede in ki jim je vredno prisluhniti.

Bohem: Življenje ni zločin
(leto izdaje 2003, založba Melopoja)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Bohem - thumbnail

Bohem