v rubriki glasba:
.. / / / 25.04.2001

Dan zmage za Siddharto?

Skupina, ki je pred dvema letoma izdala malikovani prvenec ID se na bivši Dan zmage vrača z drugo studijsko ploščo, ki nosi naslov Nord. 9. maja boste tako v ploščarnah lahko že dobili dolgo pričakovani "drugenec" Siddharte, izdajo albuma pa bo kot je že v navadi pospremil videospot.

Siddharta so svojo glasbeno pot začeli leta '95, se pilili na srednješolskih žurih, kjer so jih srednješolci vzeli za svoje. Čez kakšno leto posnamejo prve demo posnetke, leta '98 pa se uvrstijo na kompilacijo Tivolski Pomp, iz katere šteje single Lunanai za prvi resni studijski posnetek benda. Vendar slovesnke založbe v tistih dneh ne stavijo na Siddharto, zato se v lastni finančni režiji odpravijo v studio. Po vseh razpletih in zapletih je snemanje končano leta '99, ko skupina dobi zavetje pri primorski založbi McMillan.

V istem letu Siddharta nastopijo kot "predvozači" bendom Dog Eat Dog in Liquido ter Leningrad Cowboyem, med mladino pa sta Lunanai in Pot v X že prava hita! Oktobra '99 Siddharta prestopi k založbi Multimedia, ki ponovno izdajo ID, konec leta pa zamenjajo tudi management in izdajo prvi videospot za Pot v X.

Leto 2000 je za Siddharto leto nagrad, saj si prislužijo Bumeranga v kategoriji "prodor 2000", kar tri Zlate peteline v kategorijah "skupina leta"; "album leta" in "debitanti leta", nastopijo na Viktorjih in na Novem Rocku, maja pa izzide singlica Lunanai ...

Album Nord je začel nastajati že lani poleti, decembra pa so se Boštjan M., Cene R., Primož B., Primož M., Tomaž 0. R. in Tomi M. skupaj z producentoma Petrom Penkom (April Nine, Coptic Rain, Mitja, ...) in Žaretom Pakom (Tabu, Shyam, Big Foot Mama, ...) zaprli v studio Raingarden 9. Snemanje in mešanje zvoka se je nadaljevalo v Studiu Tivoli, kjer se je producentoma pridružil še Aco Razbornik, ki je opravil tudi mastering zvoka.

Ovitek za ploščo sta spet oblikovala Maja Bagić in Ivian Mujezinović, na cedeju pa boste poleg glasbe našli še interaktivni del (video posnetke s snemanja, fotke, biografijo, ...) oziroma bo interaktivni del našel vas, če boste Nord potisnili v CD-ROM vašega računalnika. Na internetu najdete Siddhartino stran na naslovu www.siddharta.net.

Od 9. maja boste lahko tudi vi slišali "dokazno gradivo", s katerim bodo Siddharta poizkusili dokazati skepticizme nekaterih izvedencev, ki so menili, da bodo Siddharta zgolj muha enodnevnica. Po vloženem delu sodeč bi jim moralno (spet) uspeti, odločitev pa bo kot vedno vaša, spoštovana šentflorjanska publika!

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Siddharta ... Nord - thumbnail

Siddharta ... Nord