v rubriki glasba:
.. / / / 29.01.2001

Low Punch intervju

Intervju ob izidu prvega samostojnega CD-ja ajdovskih hard corovcev

Za začetek nekaj o Low Punch

LowPunch sestavljamo Ivo (20), David (20), Radovan (22) in Dean (19). Ta postava traja že od samega začetka enkrat v letu '97. Če dobro premislim se je vse začelo že v osnovni šoli, ko se je v naših zmedenih glavah pojavila ideja, da bi naredili bend in igrali punk rock. Takrat še nihče ni imel inštrumentov, kaj šele da bi znali igrat'. Potrebovali smo nekoga z več izkušnjami in tako smo vprašali mojega brata Radovana, če se nam pridruži. Kmalu smo imeli vsi inštrumente in začeli smo improvizirati. Imeli smo vizijo, da bi igrali surovo in hitro glasbo... Nekakšno mešanico med punkom in hardcorom. V začetku '99 smo izdali demo tape s katerim smo bili kar zadovoljni. Čez slabo leto smo se pojavili še na 4-way split CD-ju z imenom City of? na katerem smo si delili prostor še z Entreat, Man in the shadow in Straightforward. S tem CD-jem smo začeli jemati besedila bolj resno, tako da LowPunch nismo bili več le glasbeni bend. Ob koncu leta 2000 smo zbrali dovolj materiala za ponovno izdajo. Izdali smo CD z naslovom Act?Revolt?Live, ki je izšel na goriški založbi Choose Life records.

Pred kratkim ste izdali svojo prvo ploščo? Kakšna je? Kako ste z njo zadovoljni? Kako je do nje prišlo?

Ja. Kot sem že prej omenil smo izdali naš prvi samostojen album na založbi Choose Life. Na CD-ju je 24 komadov. 13 komadov je novih, ostalih 11 pa iz naše demo kasete. Poleg besedil smo priložili tudi razlage, ki so v angleškem in slovenskem jeziku. Ja, s CD-jem smo kar zadovoljni čeprav bi lahko bilo boljše. Če primerjam nov material s komadi iz City of? moram reči, da smo vsestransko napredovali. Kako je do njega prišlo? Naš prijatelj Miran (Choose life rec.) nas je vprašal, če bi izdali pri njemu in bili smo za.

Promocija..?? Kako s je turnejo ... kje se vas bo dalo videti ? s kom?

V zadnjem času imamo koncerte skoraj vsak vikend. Danes (dan ko je nastal intervju) igramo na Krasu (13.1.01), konec meseca gremo na Hrvaško (Kutina) in v Bosno (Banja Luka), potem imamo koncert na Metelkovi (mislim da 2.2.01). Konec februarja se odpravljamo na deset dnevno turnejo po Evropi z našimi bratci Entreat. Za poletje 2001 nam bo verjetno nizozemska založba Out of Step records zrihtala enomesečno turnejo po Evropi. Pri tej založbi bomo izdali tri nove komade, ki si bodo delili prostor na 4-way split CD-ju še z Straightforward in dvema nizozemskima bendoma.

Kaj vam pomeni glasba, kaj z njo poskušate sporočiti z njo? kakšna teža glasbe in kakšna besedil?

Sem ljubitelj glasbe in verjetno ni dneva, da ne bi bil v stiku z njo. Lahko bi rekel, da je glasba moje življenje. Hardcore naj bi bil nekaj več kot glasba. Tu imajo besedila tisto glavno vlogo. Res da tudi glasba včasih zveni bolj agresivno vendar so besedila tisto zaradi česa je hardcore sploh nastal. Glasba je le podlaga, ki naredi vse skupaj zanimivejše. V naših besedilih izražamo svoja mnenja, prepričanja, ideje, ... kar pa ne pomeni da se mora tisti ki jih bere strinjati se z nami ali počet' tisto kar mi rečemo. Vse kar želimo je da malo premislite o naših besedah. Če prelistate skozi naša besedila boste opazili, da je naša glavna tarča kapitalizem, saj smo prepričani, da je to glavni krivec in uničevalec človeštva, sveta ... V besedilih tudi nasprotujemo rasizmu, homofobiji, seksizmu, intoleranci ... Pač problemi s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju in kritičnost do družbe v kateri živimo.

Odnos do Sxe in veganisma? Je še vedno tako prisoten ...

Nikoli nismo bili vegan sxe bend. Res da imamo v bendu enega vegan in enega strejterja, ampak mislim da je to stvar vsakega posameznika in vsak ima pravico do svobodne odločitve. To je pač osebno mišljenje ki se pojavi z izkušnjami, izobrazbo in dostikrat tudi z vzgojo. Mislim da če bi nekdo postal vegan, vegetarijanec , strejter, karkoli ... zaradi tega ker so vsi v njegovi klapi ali v bendu tako usmerjeni, to ne bi imelo nobenega smisla. To bi bila bolj uveljavitev v družbo kot pa izbira s katero živiš celo življenje.

Kako je biti mlad v Ajdovščini? Kaj lahko tam počneš, ko recimo nisi v šoli?

Ajdovščina niti približno ni mesto za mlade. Mladina nima niti kam it zvečer. Vse kar nam ponujajo je bencinska črpalka in market, ki sta odprta 24 ur. (Tu se ponavadi zbirajo mladi). Mnogi najdejo rešitev tudi v raznih gostilnah in barih, kjer pa meni ne ravno ugaja. Slišal sem da bodo podrli tri igrišča in na istem mestu zgradili cerkev. Res žalostno.

Kakšna je scena kar se tiče Ajdovščine in okolice. Klub Jutro in ostali bendi?

Ja. Pri zgornjem vprašanju sem pozabil omenit klub Jutro kjer se izvajajo hardcore koncerti. Milsim da je to edina dobra stvar ki se dogaja v Ajdovščini v poznejših urah. Tu organizira koncerte 13. brat. Scena v ajdovsko/goriškem območju je solidna. Zagotovo bolj aktivna kot v drugih predelih Slovenije. Imamo dve hardcore/punk distribucije (ena v Novi Gorici druga v Ajdovščini), potem so fanzini - 13. Brat iz Nove Gorice, ki bo izdal svojo osmo številko v bližnji prihodnosti, potem so dve hardcore založbi v Novi Gorici in seveda bendi: Entreat., StraightForward, UpJohn, Cloudland, Elodea, All for nothing, Krik Diznilenda in še kakšen se bi našel.

Katere skupine so vam všeč pri nas in recimo v tujini, kdo vplival na vas, koga bi priporočili za poslušanje?.

Pri nas so mi najbolj všeč Entreat. in pa Man in the shadow, ki so pa na žalost razpadli. Glede dobrih bendov iz tujine bi pa lahko našteval dva dni. Meni osebno najljubši so Suicide Nation, Creation is Crucifixion, The year of our lord, Demon's jaded passion,?. To so bendi ki so vplivali name in obenem bendi ki jih priporočam.

Imate kakšne izkušnje s sosednjo Italijo, bendi, sodelovanja?

V Italiji smo že imeli par koncertov. Večkrat gremo tja tudi na kakšen koncert vendar nimamo preveč dobrih izkušenj. Tamkajšni "harkorovci" se kar razlikujejo od tukajšnjih (s tem ne mislim da so vsi taki!). Ko pridem tja na koncert se mi zdi kot da gre bolj za modo kot pa za kaj drugega (razne drage obleke, ...), ali pa kdo bo najbolj nasilen medtem ko bend igra ... ampak to je spet odvisno od tega na kakšen koncert greš. V Italiji dosti bolj strogo gledajo na veganisem in sxe. Dostikrat pride tudi do kreganja med slo. hardkorovci in italijanskimi zaradi političnih prepričanj. Nekaj dobrih italijanskih bendov: To die for, Prima della pioggia, Redemption, Timebomb, Concrete,?

Kaj še počnete razen skupine
Razen tega da igram v LowPunch igrava skupaj z bratom še v bendu ki nosi ime Elodea. Imam tudi non-profit hardcore/punk distribucijo, delam razne strani na internetu, hodim v šolo in skejtam. Dean in David pa igrata skupaj še v bendu z imenom UpJohn in Dean pa igra še v nekem novem metal/hc bendu, ki pa še nima imena.

Kako se usklajujeta šola in bend? Zdaj naj bi recimo malo več koncertirali tudi po tujini???

Šola mi ne predstavlja neke ovire, ki bi zavirala recimo moje aktivnosti. Res pa je da ne moremo it z bendom na turnejo kadarkoli se nam zahoče. Zato tudi igramo največ med vikendi in imamo turneje le ko so počitnice.

Razmerje underground mainstream? Kaj je pomembno in zakaj?

Vsi vidimo kako se mainstream folk vsiljuje v hardcore/punk subkulturo. Bendi, ki vidijo v tem samo še en način za služenje denarja ali pa samo določeno fazo v življenju, ki pa bo tako ali tako minila. Brez veze. To ni hardcore/punk. Toda še zmeraj so ljudje, ki nekaj dajo na to in jim ni vseeno kaj se s hardcore/punkom dogaja. Vendar ne moremo govoriti kaj je pomembno in kaj ni. Zame je pomembno da izve za HC/punk čimveč ljudi vendar ne s cedejev, ki imajo črtno kodo na sebi. Globalizirajmo HC/punk vendar ga ohranimo neodvisnega!

Še kakšna beseda ali sporočilo za konec??

No ja?lahko bi rekli, da poskušajte čimveč stvari urediti sami saj to zmorete. Uživajte v življenju vendar ne ga zapravljat in bodite to kar ste! Hvala za intervju.

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.