v rubriki glasba:
.. / / / 18.02.2003

Ema 2003

Ogled Eme je vedno eden vrhuncev opravljivosti pred domačim obsevalnikom. Tudi letos se nismo mogli znebiti takozvane seksi ženske z vsiljivim dekoltejem, ki se kliče Karmen Stavec. Pravzaprav je s svojo zmago na letošnji Emi Karmen zadovoljila slovenske žrtvene apetite, nam pa dala le kronično porcijo glasbenega in estetskega bruhca.

Pošteni Slovenci pa so glasovali za prevarano Karmen.

Vseh šestnajst nastopajočih ni znalo ponuditi prav nič novega. Še večji udarec je bil, da vsako leto na ekranu opazimo iste obraze, ki so na srečo vsaj malo spremenjeni s kako lepotno operacijo, liposukcijo in nemogočim make-upom.

Lanskoletna Ema je bil pravi obliž, ki je razširil običajno domeno gledalcev (družinski krog) na obiskovalce razvpitega Tiffanija, obliznil pa je celo parlament. Slovenci smo se izkazali kot blazno nestrpen narod, ki v svojih vrstah ne priznava moških, ki se preoblačijo v ženske, za povrh vsega pa le-ti priznavajo, da se blazno radi lupčkajo. In to v rito!

Karmen Stavec je že lansko leto obkrožila svet s svojo cmeravo podobo drugouvrščene, prevarane, pregarane, prenapufane punčke. Potožila je celo, da se v njenem rodnem Berlinu kaj takega nikoli ne bi moglo primeriti, še en šmrk, pa je tekla do mamice. Vsem poštenim Slovencem se je zasmilila.

V slovenski javnosti sta nastala dva pola; tisti liberalni, ki je navijal za Sestre, in tisti konzervativni, ki je jokal za Karmen. Karmen je že lansko leto priznavala, da je za svoj tretji nastop na Emi vložila veliko truda. Pomislite, celo leto je vadila zahtevno koreografijo, probavala kostumčke in nategovala čudovite prsi, da bi pridobila čimveč moških glasov.

Tudi letos ni bilo kaj drugače. Videlo se je, da je Karmen prišla na oder dobro pripravljena. Spet je vadila plesne korake, ležala pod lučko, da je dobila prijeten umeten odtenek rjave barve in tudi na nedolžni barbi style imidž ni pozabila. Seveda, nič ne oporekam, imidž je del nastopa, a kaj nam je ponudila? Zmazek, Lep poletni dan, je ledeni nož v hrbet za slovenski jezik, ki odkriva čisto neobčutje za kombinatoriko besed in pomanjkanje kakršnekoli izvirnosti?!!!?

Če ste že pomislili, da se tako Magnificova mojstrovina Od Ljubljane do Portoroža kot Karmin zmazek začneta z "Bil je lep poletni dan...", vam je lahko upravičeno slabo. Žal mi je, da bo "... na na na na na, v hipu sem bila zaljubljana / nato pa še malo zmedena ..." s tremi plešočimi kurami zastopala na Evroviziji.

Mogoče je paradija tudi to, da tudi letos gredo tri, tokrat na veliko veselje večine, prave ženske, in ali je le naključje, da niso bile oblečene v strastno rdečo, ampak le v bledolično rozasto, ki ne pušča nobenega vtisa?

P.S.: Vabljeni tudi na odgovarjanje v z Emo 2003 povezani anketi na ŽVPL-ju.

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Karmen Stavec (foto: www.karmenstavec.com) - thumbnail

Karmen Stavec (foto: www.karmenstavec.com)