v rubriki glasba:
.. / / / 16.02.2004

Tinkara Kovač se pripravlja na veliki koncert

Tinkara Kovač se pridružuje izključno moškemu klubu glasbenikov, ki jim uspe vsako leto zapored razprodati in navdušiti Cankarjev dom. Po Vladu Kreslinu in Zoranu Predinu ter Magnificu, bo torej tudi primorska in nedvomno slovenska pevka št. 1 Tinkara Kovač, šestega marca zasedla Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. Kako se pripravlja na veliki dogodek in kaj pripravlja, si preberite v nadaljevanju!

Začnimo pri pripravah! O-range Jam, ki se je 24. januarja zgodil v nabito polnem portoroškem avditoriju, se bo zagotovo zapisal v svetlo, celo bleščečo plat slovenske glasbene zgodovine. Na odru so se združili spremljevalna skupina, Tinkara Kovač in pa 32-članski vseslovenski ansambel O-range Jam Flute Ensemble.

Na Tinkarini spletni strani se bo kmalu odprla podstran, kjer bo moč prebrati in videti vse, kar se je dogajalo na tem edinstvenem dogodku. In če vaš že srbijo prsti, obiščite stran Radia Hit, kjer si lahko preberete poročilo s koncerta, si ogledate fotografije in celo poslušate intervju s Tinkaro.

Pri organizaciji tega predvsem flavtističnega spektakla je sodelovalo tudi svetovno priznano podjetje AKG Acoustics iz Avstrije, ki bodo v naslednji števili svoje revije AKG World Report, ki jo berejo po celem svetu, objavili obsežen članek in fotoreportažo z O-range Jama. Tako lahko pričakujete, da vas bomo kaj kmalu obvestili, kje si boste lahko članek prebrali v pdf. obliki.

Tinkara je bila tudi med nominiranci in nastopajočimi na SRF-u, Slovenskem Radijskem Festivalu, kjer je bila zastopana s skladbo Med zemljo in zrakom, ki je bila prva uspešnica z zdaj že dobro uveljavljenega albuma O-range. Skladba se je uvrstila na osmo mesto med najbolj predvajanimi skladbami leta v Slovenija, na peto mesto po izboru glasbenih urednikov in na dvanajsto mesto po izboru za Hit leta.

Dan kasneje pa tolažba, in to v mednarodnem smislu. ISC - International Songwriting Competition oziroma svetovno tekmovanje avtorskih pesmi s celega sveta, je Tinkarino pesem Reason Why (angleška različice prijetno uležane skladbe Še tam ne) uvrstila med prve spremljevalce najvišje uvrščenih! Ob absolutnih zmagovalkah in dveh zmagovalk v posamični kategoriji je Tinkarina pesem zasedla odlično 10. mesto. Med več kot enajst tisoč prijavljenimi iz več kot šestdesetih držav!

Tudi prvi februar za Tinkaro ni predstavljal počitka, temveč še en dan trdega dela, v katerem pa neizmerno uživa. Kot posebna gostja je nastopila na italijanskem festivalu avtorske glasbe Canzoni di Confine, kjer je predstavila ob spremljavi kitarista Daniela Matiča in tolkalista Utija Gandhija.

Zbranim se je v spomin vtisnila predvsem čustvena izvedba skladbe Grem, za navdušenje pa je poskrbel tudi mojster Valter Sivilotti, ki je s svojim orkestrom Mikrokozmos izvedel posebno priredbo Tinkarine še neobjavljene skladbe Quello Che. Za piko na i pa je Tinkara izvedla še trojezično izvedbo izjemne Spezzacuori in sicer je prelepe verze odpela v italijanskem, slovenskem in furlanskem jeziku.

In zdaj še nekaj besed o šestem marcu in napovedanem koncertu v Cankarjevem domu. Veliko ste že prebrali in slišali, vendar bom nekaj zapisali tudi mi, da bodo verjeli tudi najbolj nejeverni Tomaži! Potem, ko je imela Tinkara v gosteh že slabše poznana, a izredno kvalitetna, Carlosa Nuneza in Massima Bubolo, letos v goste pride...

Fanfare, trobente, bobnarski tuš, big bandovski pozdrav ? da, nihče drug kot Ian Anderson!!! In če ste zamahnili z roko in si rekli, da to ni nič, saj je imela Simona Weiss v gosteh vendarle člane Boney M? halo, pristali ste na napačni spletni strani!

Da, Tinkari in njeni spremljevalni skupini se bo na odru pridružil frontman, glavni pevec in eden najboljših flavtistov na svetu Ian Anderson, član Jethro Tull. Tisti, ki ste bili pred leti na koncertu v Hali Tivoli, veste s kakšnim mojstrom se bo Tinkara združila v flavtistični predstavi "par excellence".

Uresničila se je ena od Tinkarinih otroških želja, hkrati pa je to zanjo, njeno spremljevalno skupino in nasploh organizatorje dogodka velik dosežek in izjemno priznanje. Gre za glasbenika, ki s svojo skupino in izvirno podobo rock glasbe že trideset let navdušuje glasbene sladokusce po svetu. Nekateri naši glasbeniki sanjajo, da sodelujejo s svetovno znanimi in priznanimi glasbeniki, Tinkari pa je s predanim delom to tudi uspelo! Koncert, ki ga skratka ne smete zamuditi!

Tisti, ki imate priložnost, se 30. aprila odpravite v Budimpešto, na Trg XIV Hosok, kjer naj bi se zbralo več kot sto tisoč ljudi, ki bodo na posebnem dogodku proslavili vstop novih držav, med drugim seveda tudi Slovenije, v Evropsko unijo. Tinkara bo na Eurokoncertu pridružila ? zajemite sapo ? Davidu Bowieju, Manu Chaou, The Rasmus, Blue, Sugababes, Tizianu Ferru, Neni in še mnogim drugim.

Kot vidite iz zapisa, Tinkara Kovač ne počiva na lovorikah in priznanjih, temveč kot najbolj neumorna mravljica gradi in drvi naprej. Njena pot je jasno začrtana in ona zagotovo vidi bleščeče obrise Raja, kamor želi priti. Mnogi jo pri tem že podpiramo in ji želimo najboljše, mnogi pa se ji boste na poti zagotovo še pridružili.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Tinkara Kovac - thumbnail

Tinkara Kovac