v rubriki glasba:
.. / / / 06.09.2004

Global.Kryner

Predstavitev plošče zasedbe Global.Kryner na naših straneh je nekoliko presenetljiva, a če predstavljamo prav vse mogoče, bomo pač predstavili tudi ploščo "oberkrainer" zasedbe. In v časih, ko se prodajajo Atomik Harmonik, je pošteno, da predstavimo zasedbo, ki "oberkrainer" glasbo izvaja na izredno kvaliteten in tudi izviren način.

Global.Kryner so avstrijski sekstet, ki ga sestavljajo izkušeni in prekaljeni glasbeniki, ki sodelujejo s številnimi priznanimi evropskimi in svetovnimi jazz in etno glasbeniki, ker pa - sledi tisto najbolj šokantno ? občudujejo in cenijo delo bratov Avsenikov, so se odločili "oberkrainer" glasbo ponuditi svetu, v katerem je "world music" vedno bolj priljubljena zvrst.

In prav zaradi dejstva, ker so se ti glasbeniki odločili v svetu proslaviti glasbo, ki sta jo na najboljši možni način Evropi predstavila Slovenca, torej naša Avsenika, ki jima v slovenski glasbi kar se tiče uspešnosti ni para, sem se odločil, da napišem nekaj besed o plošči.

Zanimivo je, da na plošči ne boste našli klasičnih "oberkrainer" napevov in melodij, temveč znane skladbe ? Something stupid, Lady Marmelade, Like a virgin, Private dancer, Sex bomb, Funky town, Hey Jude in druge, odigrane na "oberkrainer" način, v katerega pa so zamešali tudi kar nekaj jazza. Torej, svetu bodo neznano predstavili s skladbami, ki so seveda vsem zelo dobro znane in tudi ljube.

Izvedbe skladb so zanimive, čeprav jih je velika večina tudi aranžmajsko zelo blizu izvirniku, kar precej pa odstopajo Something stupid, Lady Marmelade, Like a virgin, Private dancer in tudi Hey Jude.

Glasba je izredno polna - ritem navadno tvorijo kitara, trobenta in seveda harmonika, temu pa dodajo še klarinet in pozavno ter seveda močan ženski vokal, skladbe imajo izredno dodelane uvode in tudi prehode, zabavni pa so tudi solo vložki, ki so drugačni od izvirnih.

Skupino Global.Kryner bi lahko v svoji izvirnosti in v želji po predstavljanju drugačnega lahko primerjal z našimi Terra Folk, seveda pa se sprašujem, kako bi zvenela avtorska glasba zasedbe, saj zna pravzaprav vsak boljši glasbenik igrat že ustvarjene skladbe.

No, kljub vsemu je treba skupini čestitati za zanimivo idejo in kljub temu, da nisem nikakršen oboževalec takšne glasbe, moram priznati, da so izvedbe zelo dobre in da sem celo ploščo poslušal veliko lažje kot večino tistega, kar moje uho naključno sliši s strani slovenskih narodno-zabavnih ansamblov.

Global.Kryner: Global.Kryner
(leto izdaje 2004, založba BMG, distribucija Menart)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Global.Krainer - thumbnail

Global.Krainer