v rubriki glasba:
.. / / / 14.05.2004

Intervju s Kataleno, pt. 2

O skupini Katalena smo tudi na naših straneh napisali že mnogo stvari, seveda smo se posvetili tudi recenzijam njihovih dveh plošč - prvenca (Z)godbe in nove Babje leto, s katerima navdušujejo in tako je bilo tudi včeraj (13. maja), ko so v Križankah ob proslavi 20. obletnice Druge godbe nastopili za škotskimi Cliar in našimi TerraFolk. Nekaj dni pred koncertom smo se pogovarjali z bobnarjem skupine ? Robertom Reboljem

Začetek delovanja skupine z glasbeno delavnico v belokrajnskih Črmošnjicah je bolj ali manj znan, tako kot je znano tudi delovanje članov v ostalih skupinah... z eno izjemo - Vesna Zornik! Kje ste jo našli?

To je zabavna zgodba. Boštjan Narat je kot nosilec ideje zbiral skupino ljudi, s katero bi realiziral projekt Katalena, takrat mišljen predvsem kot enkratno, enotedensko srečanje. Vse sodelujoče je izbral na podlagi njihovega dotedanjega delovanja v slovenskem glasbenem prostoru, osebnih simpatijah itd. Predstavil je idejo in nas povabil k sodelovanju. Podobno je bilo tudi z Vesno, le da je njo slišal peti takole mimogrede, pred davnimi leti nekje na obrežju Ljubljanice, si jo zapomnil in potem mnogo let kasneje na Trnfestu v KUD-u Franceta Prešerna zbiral pogum za pristop in predstavitev ideje ter povabilo k sodelovanju.

Ste se že tedaj odločili tudi za ime ? Katalena, ki je sicer prekmurska viža?! Zakaj ravno to ime?

Katalena se je zdelo zanimivo ime, ki si ga je lahko zapomniti, ima karakter in neko mistiko, poleg tega je to, kot si že omenil, tudi naslov slovenske, natančneje prekmurske ljudske pesmi in kot tako torej še bolj sovpada s konceptom benda, ki bo preigraval priredbe slovenskih ljudskih pesmi. Zatorej se je zdelo povsem primerno za ime projekta, ki se je kasneje razvil v redno delujočo zasedbo. Narat ga je imel pripravljenega že v fazi predstavljanja ideje.

Na kakšen način ustvarjate priredbe, ki so najbrž drugačne od originalov ? navadno pustite neko izvirno rdečo nit in preoblikujete vse ostalo, seveda po svoje. Kako se to zgodi ? na podlagi glasbe, petja, besedila, kako določeni pesmi vtisnete svoj pečat?

Ko nek motiv, najsi bo to melodija, besedilo, petje ali kaj drugega, porodi idejo, se začne izdelava pečata, ki bo kasneje vtisnjen. Trudimo se, da ne bi bili klišejski, pri prirejanju si puščamo dovolj svobode, dovoljeno je praktično vse, a hkrati sledimo ideji. Včasih stvari lepo in hitro sovpadejo, drugič potrebujemo za dokončno oblikovanje nekoliko več časa. Neredko spreminjamo že dokončane ali celo že posnete pesmi. Ta proces preoblikovanja in spreminjanja je pravzaprav lahko neskončen.

Kakšen je vpliv Bogdane Herman na vaše ustvarjanje?

Bogdana Herman je s svojim delom in nadarjenostjo seveda izjemna osebnost v našem kulturnem prostoru. Njena vloga pri negovanju slovenske ljudske dediščine je očitna in pomembna, prek nje je slovenska ljudska glasba vstopala v naše domove in s tega vidika je imela tudi vpliv na nastanek ideje o Kataleni. V ustvarjalnem procesu prirejanja glasbe pa na nas nima vpliva.

Sprehajate se po slovenskih pokrajinah ? bo na naslednjih ploščah več prostora tudi za zanimive viže iz Istre, Krasa, Gorenjske, Koroške, znova Rezije in Porabja?

Na novih ploščah bo dovolj prostora za vse viže, ki se nam bodo zdele primerne za obdelavo. To je pravzaprav edino merilo.

Boste v prihodnosti začeli uporabljati tudi avtohtone slovenske instrumente?

Če bo to zahtevala ideja priredbe. Smo v službi njenega veličanstva, hehehe. Silili pa se prav gotovo ne bomo.

Pri snemanju zadnje plošče Babje leto ste menda ustvarili ogromno različic posameznih pesmi ? kako različne so si?

Iskali smo predvsem tisti pravi "feeling" komada. Aranžmajsko se pesmi bistveno sicer ne razlikujejo, po vsebini, torej po energiji, pač. Iskali smo poklop in naš koncentracijski maksimum.

Na plošči ni zelo zanimive skladbe Gerca oz. Žlahtna gospa zakolje Majerci sinka ? kako to?

Ta pesem se nam na način, kot je prirejena, ne zdi več dovolj zanimiva, nismo pa še našli prave izboljšave zanjo. Ker smo imeli gradiva že tako ali tako dovolj, časa za snemanje pa tako ali tako premalo, smo se odločili, da pesmi, s katero nismo povsem zadovoljni, ne bomo na vsak način tlačili na tlačenko, dasiravno v osnovi z glasbo naredimo prav to. Jo zgostimo na zgoščenko ali stlačimo na (s)tlačenko, če se smem malce pošaliti. Morda se bo znašla na kakšni od naslednjih plošč ? ko najdemo ustrezno rešitev zanjo.

Potem, ko ste izdali prvenec (Z)godbe, ste imeli pripravljenih že ogromno novih skladb ? je tudi sedaj tako?

Sedaj je morda malce drugače. Uživamo v preizobilju gradiva, ki smo ga že ustvarili, na koncertih namreč niti slučajno ne moremo več igrati vseh pesmi, ker bi bil set potem predolg. Zato se sedaj zabavamo predvsem s tem, da ga spreminjamo. A ko bo nastopil pravi trenutek, bomo spet imeli pripravljenih ogromno novih skladb.

Obstaja bojazen, da bi vam kdaj zmanjkalo gradiva in motiva oz. volje?

Ta bojazen v ustvarjalnih krogih sicer vedno obstaja. Verjetno, pravzaprav gotovo poznate izraz ustvarjalna kriza oziroma, da je nekdo v ustvarjalni krizi. Gradiva nam praktično ne more zmanjkati, ker ga je zbranega zares veliko. Motivi, volja in interesne sfere pa so zelo nepredvidljive reči. A upamo, da se nam kaj takšnega ne bo nikoli zgodilo ali pa vsaj še zelo dolgo ne. Trudili se bomo ostati sveži in delati predvsem iz veselja in neke notranje izpolnitve. Takšen recept se zaenkrat zdi pravi.

Boštjan Gombač zapušča skupino Terra Folk ? tudi zaradi Katalene?

Predvsem zaradi študija, ki ga želi dokončati na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Nekateri si želijo slišati moderno obdelano Kataleno ? elektronsko, chill, trip hop,? na Hrvaškem so nekaj takšnega storili LADO. Mika tudi vas?

N'Toko nas je že malce obdelal v skladu s svojimi potrebami za pesem Kratek stik na svojem debitantskem albumu Cesarjeva nova podoba. Moram reči, da se mi zdi rezultat blazno zanimiv! Mikavnih je ogromno stvari, zato never say never...

Velikemu koncertu v Križankah najbrž sledi turneja ? kdaj in kje? In seveda, kaj potem?

Vse koncertne datume najdete na naši spletni strani. Upamo, da bomo v poletnih mesecih čim več nastopali, v teku pa so že tudi priprave za snemanje novega videospota, čeprav je prvi šele dobro prišel na slovenske televizije. Katera pesem bo deležna vizualizacije, naj zaenkrat ostane še skrivnost, lahko pa nam za hec pošljete svoje predloge. Vsekakor po Križankah delamo naprej...

Za konec ? vsak v vas vidi in sliši nekaj posebnega in drugačnega ? kaj pa je tisto, kar vas združuje skupaj?

To je tisto nekaj posebnega in drugačnega, ki se mu po francongleško reče ?je ne sais pas (quoi) something,? in nam daje občutek uživanja, ko smo na odru ali izza odra in tudi ko se družimo v kombiju. Pa seveda dejstvo, da je ljudem všeč, kar počnemo.

Matic Slapšak

Katalena - thumbnail

Katalena