v rubriki glasba:
.. / / / 07.09.2004

Metallica - EP Some kind of monster

Metallica je lani izdala svojo zadnjo studijsko ploščo St. Anger, oboževalcem predstavila novega basista Roberta Trujilla, sedaj pa se že dobro leto predstavlja na živih nastopih po ZDA, Evropi in ostalem svetu. In sodeč po odmevih, so z vsakim nastopom boljši.

Prav te dni je kvartet izdal EP Some kind of monster, na kateri najdete izvirno verzijo skladbe Some kind of monster s plošče St. Anger in nekoliko prirejeno, torej tudi krajšo radijsko verzijo. Ta slednja je zanimiva za poslušanje, saj je intro precej krajši, v ozadju se sliši več kitare, bobni so nekoliko drugačni, vokal še bolj odločen in morda celo bolj grozovit.

In nato šest živih skladb, ki so bile posnete na treh koncertih, ki so jih Metallica odigrali lani 11. junija v dveh pariških klubih za svoje oboževalce. Kar tri skladbe s prve plošče Kill'em all - The Four Horsemen z zelo izvirnim solo delom, pa Motorbreath z neverjetno energijo in še Hit the lights, kjer Metallica zvenijo kot v starih dobrih časih.

Skladbe (pa če dodamo še Whiplash in celo Seek and destroy), ki so bile na zadnjih turnejah s strani starejših oboževalec močno pogrešane in želene, sedaj pa jih je znova moč slišati na nastopih. Stvari se po Jamesovem ozdravljenju in Trujillovem prihodu zares izboljšujejo.

No, prav nič slabše od omenjenih treh skladb ne zvenijo niti Damage, Inc., pa zares redko slišana Leper Messiah, kjer v uvodu blesti Robert Trujillo in pa zanimiva Ride the lightning, kjer občinstvo ponori že ob uvodnem riffu, skladba pa je zanimiva, ker proti koncu James pozabi verz in to celo, v smehu, prizna!

Poleg skladb pa si lahko na plošči ogledate tudi dva različna napovednika za film Some kind of monster, dokumentarni film, ki žanje pohvale in v katerem je na kar krut način prikazano ozadje Metallice ? od prejšnjih težav, do odhoda Jasona Newsteda, zdravljenja Jamesa Hetfielda (očitno je, da se je najbolj trlo med njim in Larsom Ulrichom) in medsebojnih terapij in Trujillovega prihoda ter snemanja St. Anger.

Film je izredno zanimiv, za prikazovanje v Sloveniji je bil sicer napovedan že za april, osebno upam, da ga bomo videli do konca leta ? v ZDA ga je sicer že moč kupiti na DVD-ju?! In če upam na ogled filma, potem tudi upam, da bom na policah slovenskih knjigarn kmalu zagledal tudi prvo uradno biografijo Metallice So What!.

EP Some kind of monster seveda ne bi bil čisto nič posebnega, če bi bili na njem le dve ali tri verzije skladbe, tako pa so Metallica dodali še nekaj odličnih živih izvedb, kjer se lahko mnogi dvomljivci na lastna ušesa prepričajo, da Metallica znova zvenijo zelo prepričljivo, živo in energično.

Metallica: EP Some kind of monster
(leto izdaje 2004, založba Vertigo, distribucija Multimedia)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.