v rubriki glasba:
.. / / / 23.03.2004

Katalena napoveduje Babje leto

Skupina Katalena, ki jo je sestavljajo mladi glasbeniki iz različnih glasbenih vetrov, je leta 2002 izdala svoj prvenec (Z)godbe, ki bo po številnih koncertih dobil tudi naslednika. Počakati bo treba do 13. aprila, ko izide druga plošča Babje leto.

Skupino še vedno sestavljajo Vesna Zornik (vokal), Boštjan Narat (kitare, mandolina), Tibor Mihelič (bas kitara, tolkala), Polona Janežič (klaviature, tolkala), Robert Rebolj (bobni, tolkala) in Boštjan Gombač (klarinet, flavte, tolkala, spremljevalni vokal).

Nekaj malega sprememb je v ozadju skupine, saj sta pri snemanju plošče poleg Janeza Križaja sodelovala še Dejan Radičevič in Robert Oven, za grafično podobo bo tudi tokrat poskrbel Ivian Kan Mujezinović. Največja novost pa je zagotovo založba. Katalena je namreč zapustila Založbo kaset in plošč RTV Slovenija in podpisala dolgoročno pogodbo z založbo Dallas.

In kaj sploh je "babje leto"? Govorimo o času, ko se poletje zavleče še v jesen, torej neki vrsti indijanskega poletja. Pravzaprav dodatek, ki je, ne glede na naše želje in potrebe, seveda pa nas razveseljuje in opozarja, da vse ni predvidljivo.

In tako je tudi z godbo, ki jo igra Katalena, saj vedno znova presenetijo s čim novim. No, na plošči Babje leto bo zbranih enajst skladb, katerih večino je bilo moč v zadnjem letu že slišati na koncertih, kjer so navduševali staro in mlado.

Na nosilcu zvoka bodo končno tudi Bija je fantičec mlad, Pobelelo pole z ovcama, Tam na laški gori, Rožmarin, pa tudi nekoliko bolj zahtevne Bom pa ruteč orau, Široko more i Dunaj, za katerega lahko konec meseca pričakujete videospot in še nekaj drugih.

In da se ne boste veselili le 13. aprila - 13. maja bo Katalena v Križankah nastopila s še eno prvovrstno glasbeno združbo ? Terra Folk, katerih tretji izdelek ravno tako pričakujemo v bližnji prihodnosti. Torej ? na Babje leto!

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Katalena (foto Ivian Kan Mujezinovic) - thumbnail

Katalena (foto Ivian Kan Mujezinovic)