v rubriki glasba:
.. / / / 10.06.2002

D-fact osvojili TriGlav

Finalni večer je zaznamovalo soparno vzdušje in vonj po šampanjcu. Natečaj "Kdo bo osvojil TriGlav" je skotil nove zvezde, ki so se jim izpolnile dolgoletne sanje - v najkrajšem možnem času bodo Primorci D-fact osvojili S.P. (studijsko plato) in se prepustili magični besedi- promociji.

Tako se je za eno izmed mnogih skupin, ki so se udeležile natečaja, končalo tekanje od garaže do improviziranega studija, kamor teka vsak nedebudni muskontar, da si pridobi sendvič ustvarjalne moči, ki bi porodil kakšen gastronomski feedback s strani predrage publike.

D- fact so krosoverjanci postali leta 2000, po tem, ko so hipnotično zrli v MTV ekran in opazovali žanrsko prezenco, ki je postala sinonim za zlato jamo. "Spački" so svetovne glasbene tokove nu-metala času in prostoru primerno glokalizirali v dokaj prepoznaven avtorski zvočni okvir, ki ga spremljajo malce provokativna besedila. Lotili so se namreč teme, o kateri se veliko govori, manj pa pove - o vezah in poznanstvih in o lezenju v rit, poznavanju pravih telefonskih številk in priimkov. V.I.P. lebdi med žlahto, plahto in rjuhami, za rezultat pa ponudi neprave ljudi na pravih mestih.

Sami so sicer sramežljivo pristopili k Simonu Stojku Falku in ga poprosili za sodelovanje - pakt je bil sklenjen na Metelkovi, simbioza je uspešno stekla. Stojko je še enkrat potrdil sloves renesančnega človeka, ki odlično blenda med hopsanjem na kolesu, fotkanjem in skrečanjem na hip-hop pultu.

Nastopi skupine D-fact, ki so bili še pred slabega pol leta stilsko manj dodelani, manj energični in manj koreografsko zrajcani, so skozi optiko tekmovalno uperjenega (na)tečaja postali katarzičen spoj kakofonije, ki z energijo 7-strunske kitare para ušesa in buta švic podivjanih hormonov.

Če je bil namen natečaja predramiti neuveljavljene skupine, so nesporni zmagovalci prav vsi, ki so na triglavskem odru nastopili vsaj dvakrat. Tako so bili a.) opaženi s strani strokovne žirije in javnosti b.) nam so dali upanje v prihodnnost slo pop-rock produkcije.

D-fact so:

Pericza - vokal (prispeva besedila in goji občudovanje do netopirjev, do katerih ga je navdušila punca Maja, najraje pije gosti sok, serviran na sobni temperaturi)

Miha V. -Samuraj na kitari*(Rotira 7-strunsko kitaro, okrepljeno z ojačevalcem, ki je prišel po pošti iz Bushlanda, prosti čas preživlja za lekarniškim pultom)

Bojan - bas kitara (Študij medicine zahteva veliko pozornosti, ki jo sprosti ob ritualu krosoverjanskega skakljanja)

Milko - kitara ( miren fant, ki se pripravlja na kariero mladega raziskovalca in končuje prestižen študij kulturologije na Marxovem faxu)

Andraž - bobni ( Če bi Tito v njegovi sobi vedel, da pionir nosi drede, bi ga poslal na 3 ure omladinskega fizičnega dela)

* Vzdevek je plod opazovanja ŽVPL fotografa

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

D-fact - thumbnail

D-fact