v rubriki glasba:
.. / / / 15.06.2003

Izštekani D-Fact na petek trinajstega

D-Fact, lahko danes ponudim tudi odgovor - v petek smo bili poslušalci Izštekanih priče popolni izštekanosti, saj je skupina vse aranžmaje akustično priredila in jih seveda tudi odigrala. Drzno...

Standardni zasedbi D-Fact Milan (kitara), Miha (kitara), Bojan (bas kitara), Andraž (bobni), Perica (vokal) in DJ SSF (scratch) so se v studiu pridružili še Maja Senekovič - Hajdi (vokal), Toni Barat (tolkala) in v zadnjih štirih pesmi večera še trnovski raper Klemen Klemen.

Kaj smo lahko slišali in kako je vse skupaj zvenelo?!

Znane skladbe Anea, VIP, Dovolj, Samosvoj, Vse to ti veš, Čas ameriške dekadence, Blok blok (vse je defektno), eno premiero, kot je za Izštekane že običajno in sicer skladbo Mrtev polž v sivem poletju v njenih prečudovitih valovitih laseh (upam, da sem si pravilno zapisal), Klemnovi Arena in Baraba ter skupno Prihod nove generacije in za veliki zaključek še skladbo z naslovom Budala.

Vse skladbe so bile temeljito predelane in skupina je uresničila napoved, da bodo zveneli kot jazz band šestdesetih.
Vse je bilo zazibano v počasne jazzy ritme, vmes se je prepletalo veliko swinga, v skladbi je bilo čutiti precej melanholičnosti, zaradi stalnega smeha in veliko dobre volje pa je bilo v studiu zelo kavarniško ozračje.

Akustični kitari sta bili brezhibni, ravno tako tudi spoj bobnov, tolkal in bas kitare, Simon Stojko Falk je zvok plemenitil s scratchanjem, več kot odličen pa je bil tudi spoj moškega in gostujočega ženskega vokala.

Skupina se je na koncert pripravljala pod geslom Manj je več!, saj so bili vsi njihovi instrumenti (z izjemo bas kitare, ki je bila kljub vsemu vključena v ojačevalec) izštekani in tudi okleščeni - klasično jazzovska baterija bobnov, zgolj en gramofon za scratch, izključno akustične kitare, tolkala, vendar vsega tega v glasbi ni bilo čutiti.

Ni bilo silovitosti, ni bilo kričanja in udarnega petja, a smo imeli tako priložnost jasno slišati vsa besedila, ki so bila podprta z zanje nenavadno glasbeno podlago, ki pa jo je skupina samozavestno igrala in na ta način besedilom dajala dodatno svežino in širino.

Ob skupini D-Fact se je moral izkazati tudi Klemen Klemen, ki ponavadi nima žive spremljave tako velikega banda, kaj šele, da bi bila spremljava akustična. Seveda so bili glasbeniki tisti, ki so se prilagodili Klemnovemu ritmu - torej veliko basov in poskočnih kitar ter mnogo več scratchanja kot v prejšnjih skladbah. Obilo smeha je bilo med skladbo Baraba, kamor je skupina spretno vpletla refren skladbe 20. vek, ki jo je v originalu izvajal Bajaga, zaradi sodelovanja obeh strani pa je tudi skladba Prihod nove generacije zvenela točno tako, kot mora - glasno, uporniško, revolucionarno.

Budala je bila zaključek zanimivega in nadvse pestrega koncerta in lahko mirno zapišem tudi pika na i. V balkanskem melosu odigrana in vprašanje, ki se postavlja samo od sebe - kako so lahko ostali resni med tako duhovito in zabavno priredbo?!

In kot je ob koncu dejal tudi Jure Longyka - Malokdo se je tako izštekal.

Vsa čast! Res smo lahko le redko priče tako izštekanim in tudi odštekanim koncertom, saj v Sloveniji malo skupin stoji za svojimi besedami in jih pretvarja v dejanja, še manj pa jih obvlaa popolnoma akustično igranje. Lahko priznam, da studijske glasbe skupine (žal) ne poznam (z izjemo nekaj odlomkov in seveda velikega hita Čas ameriške dekadence), a so si v mojih očeh pridobili veliko ugleda in spoštovanja, saj so se izkazali kot skupina z obilo glasbenega znanja in domišljije.

In tudi izjava "Vsak imperij je propadel, ko je postal prevelik!", ki je bila izrečena na izzivalno vprašanje "Kaj bo čez pol leta v svetu?" pove o skupini veliko. Marsikdo bi in bo rekel, da so politično nekorektni.

A saj poznate tisto - za nekoga terorist, za drugega borec za svobodo.

In D-Fact so, nikakor teroristi, tudi politično nekorektni ne, so pa vsekakor borci za svobodo. Borci za svobodo glasbe.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

D-fact art - thumbnail

D-fact art