v rubriki glasba:
.. / / / 30.10.2001

Jay-Z priznal zločin, Snoop tudi, Simmons zadovoljen

Ameriški reperski mogotec in eden najuspešnejših glasbenikov v zadnjih letih je na sodišču v New Yorku priznal, da je pred slabima dvema letoma v nočnem klubu Kit Kat na Manhattanu z nožem res napadel in s tem istim orožjem tudi ranil nekdanjega kolega, producenta Lancea Un Rivero. Sean Carter je ob aretaciji krivdo odločno zanikal. Za takšen zločin bi Jay-Z lahko dobil tudi 15 let nagradnjega sedenja za zapahi.

Zdaj, ob priznanju pa se lahko zgodi, da bo sodba krepko milejša in sicer le do tri leta pogojno. Vse bo znano ob koncu sojenja, to bo 3. decembra letos. Jayev zadnji album The Blueprint, ki je izšel sredi septembra, je bil 3 teden zapored na vrhu lestvice albumov v ZDA, kar je avtorju zaenkrat prineslo pribljižno milijon dolarjev čistega dobička.

Z-jev nekdanji urednik, prav tako velika reperska avtoriteta Russell Simmons je ob tem dejal, da je presenečen nad zvezdnikovo izjavo na sodišču, ki, po njegovem dokazuje, da želi priljubljeni Carter za vsako ceno kontolirati svojo moralno in tudi poslovno držo. To pa je v skladu z neformalno deklaracijo, ki so jo pred poletjem podprle tudi največje hip-hop avtoritete, saj so tudi te ugotovile, da se morajo zaradi neslutenih vplivov na mladež, največkrat precej prostaški reperji vrniti v meje pribljižno normalnega vedenja.

Simmons, ki je v teh tednih predstavil tudi svojo avtobiografijo z naslovom Life & Def (Simmons je soustanovitelj slovite založniške znamke Def Jam). V njej opisuje različne epizode iz svoje super uspešne poslovne kariere. Simmons je med drugim lastnik modne blagovne znamke Phat Farm (220 milijonov dolarjev prometa letno) in web strani www.360hiphop.com.

Na drugi strani pa je prav tako pred nekaj tedni policija v Clevelandu znova aretirala reperskega solista Snoop Dogga, ker je posedoval marihuano. Snoop je trenutno na turneji odkrito imenovani Puff Puff Pass 2001 Tour, srečanje z modrimi angeli pa je bilo v v njegovem potovalnem avtobusu. Snoop bo za prekršek plačal pribljižno 250 dolarjev kazni.

Matija Rossa

Jay-Z - thumbnail

Jay-Z