v rubriki glasba:
.. / / / 27.11.2000

Jimi Hendrix bi upihnil 58 svečk

27. novembra je minilo natanko 58 let od rojstva enega največjih rockovskih kitarskih virtuozov. James Marshall Hendrix je bil rojen v Seattlu, kot "mulc" pa se je navduševal nad bluzerskimi legendami kot so Muddy Waters, B.B. King, ipd.

Hendrix je kot srednješolec igral v raznih zasedbah, leta '59 pa je odšel od doma in se vpisal v ameriško vojsko. Leta '61, po nezgodi pri pristanku s padalom je bil Jimi odpuščen iz vojske, kot kitarist pa je začel igrati pod psevdonimom Jimmy James. Leta '64 se je preselil v New York, kjer je igral v raznih zasedbah (Ike & Tina Turner, B.B. King, Sam Cooke, Wilson Picket, Little Richard, ... )

Leta 1965 je ustanovil lastno skupino Jimmy James & Blue Flames, naključje pa je botrovalo temu, da je za Jimijev talent izvedel tudi Chas Chandler iz skupine The Animals. Navdušen nad njegovim igranjem je Jimija "izvozil" v Združeno kraljestvo, kjer sta s Chasom našla pravo ritem sekcijo za Jimijev band. Noel Redding na bas kitari in Mitch Mitchell na bobnih sta skupaj z Jimijem tvorila The Jimi Hendrix Experience, prvi single pa je bil sedaj že legendarni Hey Joe. Sledila sta še Purple Haze in The Wind Cries Mary, za njima pa leta '67 debitantski album Are You Experienced?.

Hendrixova popularnost je bila v Angliji že skoraj na višku, medtem ko je bil v ZDA skoraj neznan. Prvič ga je glasbenga javnost spoznala na Monterey Pop festivalu, kjer je "uprizoril" divji požig svojega Fender Stratocastra, razbijanje na odru in vsesplošno divjanje (ki si ga je sposodil od Peta Townshenda -- The Who).

Leta '68 je bil Jimi Hendrix že rockovski mit, prav tako legendarni pa sta bili izdaji Axis: Bold As Love in Electric Ladyland, slednji pa je -- s štikli kot so Voodoo Chile, Crosstown Traffic in predelavo Dylanovega All Along The Watchtower -- v očeh kritikov in publike zagotovo ostal eden najboljših rock albumov vseh časov.

Ko je Jimi poleti leta '69 na Woodstocku odigral Star Spangled Banner (najbolj psihadelično izvedbo ameriške himne) so bili The Experence že "preteklik". Jimi je namreč sumil, da ga management prinaša okoli, tako da je (neupravičeni) sumničavosti, podkrepljeni z drogami, grupikami in polbogovsko slavo sledil razpad skupine. Jimi je s črnsko zasedbo Band Of Gypsys nastopil na novoletnem Fillmore festivalu ('69), sledila pa je izdaja albuma z istoimenskim naslovom.

Pisalo se je leto 1970, ko je Jimi začel snovati nov album, katerega delovni naslov je bil First Rays of the New Rising Sun, takrat pa je k sodelovanju povabil tudi Mitcha Mitchella. Album je ostal nedokončan zaradi Jimijeve smrti. Mrliški oglednik je v poročilu dne 17. septembra 1970 kot vzrok smrti navedel zadušitev z lastnim bruhanjem.

Leta 1991 je bil Jimi Hendrix Experience sprejet v Rock and roll Hall of Fame, '92 pa je posthumno dobil Grammyja za življenjsko delo. Bolj pomembno kot to pa je zagotovo dejstvo, da je Jimi bil, je in bo vzornik mnogim glasbenikom (Stevie Ray Vaughan, Vernon Reed, Pavle Kavec, ...)

Vse najboljše, Jimi, kjerkoli že si.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.