v rubriki glasba:
.. / / / 12.09.2004

The Fiery Furnaces - Blueberry Boat

O skupini, pravzaprav duetu The Fiery Furnaces sem pisal že lani, ko sta Eleanor in Matthew Friedberger izdala svoj prvenec Gallowsbird's bark in tudi mene navdušila s svojo raznovrstno vizijo rock glasbe, ki je v mnogočem spominjala tudi na zgodnje The Velvet Undergound...

Leto je naokoli in v mojih rokah se je znašla še plošča Blueberry Boat, ki so jo kritiki pograbili z obema rokama, saj je glasba The Fiery Furnaces zanimiva in izredno nepredvidljiva. Matthew Friedberger še vedno predvsem igra in njegova sestra Eleanor poje, čeprav je pri petju tokrat nekoliko bolj aktiven tudi Matthew.

Sicer pa sta v izredno teatralno, celo cirkusantsko, na trenutke pa zelo temačne ali izredno klasično rock glasbo vnesla še nekaj več elektronike, predvsem loopov, ki pa njuno glasbo še popestrijo in obogatijo.

In tako se v glasbi pravzaprav ni nič spremenilo - besedila so še vedno izredno nenavadna, mnoge skladbe dolge osem in več minut, v vsaki skladbi je toliko instrumentalne raznolikosti, ritmičnih prelomov in prelomov nasploh, da se poslušalec čudi, da gre še vedno za isto skladbo.

Nekateri kompleksnost njunih skladb primerjajo s kompleksnostjo del Jamesa Joycea, drugi pravijo da podobno kot Tolkien ustvarjata pravljice za odrasle, čarobnost njune glasbe primerjajo s sestavljanjem ogromnih puzzel... prav v vsem pa so si kritiki enaki ? da sta odlična.

Osebno mi je bila njuna glasba na začetku (že pri prvi plošči) izredno težavna, a sem jo hitro vzljubil in plošča Blueberry Boat je še nekoliko bolj težavna, saj je raznolike glasbe, ki ima v njunem izrazu prednost pred besedili, še več in je še bolj raznolika.

Ob nepravem razpoloženju vam utegne uničiti dan. Če pa jo boste poslušali, ko si boste tega zares želeli, se vam bodo zagotovo odprla nova, še neodkrita obzorja domišljije, za katere sploh niste vedeli, da obstajajo. Glasbo The Fiery Furnaces vam toplo priporočam, vendar le v skrbno in preudarno pripravljenih odmerkih, v nasprotnem primeru za posledice ne odgovarjamo!

The Fiery Furnaces: Blueberry Boat
(leto izdaje 2004, založba Rough Trade, distribucija Menart)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

The Fiery Furnaces - Blueberry Boat - thumbnail

The Fiery Furnaces - Blueberry Boat