v rubriki glasba:
.. / / / 05.10.2001

Maratonci se predstavijo

Kdo so Wreck. Ste že slišali za Drugi disko? Vam ob imenu Kraški solisti zadrhti dih? Poznate Sit en 343? Veste, da je sonce pojedlo Mars?! Se vam sanja, kaj za vraga bi bilo lahko Moveknowledgement?! Vse to so varovanci Radia Študent, mlade skupine, ki so se pod roko RŠ-a odpravile na Klubski maraton, v naslednjih vrsticah pa bodo podrobneje predstavljeni, predstavitvam pa sledi še koncertni plan!

WRECK

Siniša Hranjec - kitara
Uroš Potočnik - bas
Marin Janec - bobni
Dejan Požegar - glas

Kje se zadnje leta skriva udarnost, neposrednost in sveža ostrina rocka severovzhodne Slovenije, se sprašujete? Velik del se je je skril v klet velenjske glasbene šole, kjer domuje bend Wreck. Basistove izkušnje pri pankrokerjih Platfuzz, bobnarjeve pri velenjskih fankijaših Mandragora, predvsem pa izkušnje, ki sta jih kitarist in pevec prinesla iz legendarnega benda It's Not For Sale, so se oplemenitile z novim zagonom in rezultat je muzika, ki je pojmi kot so punk, hardcore in rock ne morejo zaobjeti. Glasbene izkušnje, povezane z dolgoletnim vztrajnim aktivizmom na glasbeni sceni, že dobri dve leti dajejo pečat početju benda Wreck, otipljiv rezultat v obliki albuma pa se pričakuje letošnjo jesen. Rollinsu se bodo zatresli bicepsi!

DRUGI DISKO

Mateta Matev - bobni
Mateta Matija - bas, glas
Grabič Goran - kitara, glas
Pirjevec Andrej - kitara, tolkala, glas

Na drugem koncu Slovenije, na Krasu, pa se je največja koncentracija rockovske svežine in ostrine zadnje čase nakopičila v zasedbi Drugi disko. Forma je sicer preverjena in stara: bas, boben, glas, kitara; zato pa je vsebina polna novega žara. Strumno, kleno in večglasno Drugi disko že slabi dve leti zavzema odre drugih diskotek, deset njihovih revolucionarnih disko hitov pa so letos zapekli pri založbi Domači posnjtki. Muzika se giblje med robovi rocka, jazza in etna, energija bruha kot Etna. Chicago, Balkan in Kras zapojejo v en glas. Kot bi se Šarlo akrobata ob teranu šalili s Shellac.

KRAŠKI SOLISTI

Andrej Fon - bobni, saksofon, kitara, piščali, ...
Martin Ukmar - kitara, bas, bobni, trobenta, ...
Samo Pavlica - bas, kitara, bobni, ...

Svobodna kraška burja je pred časom narazen raztepla dva izmed najbolj obetavnih slovenskih avant rock ansamblov: Kislu grozdje in Strahuljarje. Ista burja je nedavno vkup nametala ostanke obeh zasedb, hkrati pa je pometla še z najbolj trdovratnimi pravili muziciranja in ukrivila zvočno podobo Kraških solistov. Ali mora glasba imeti jasno melodijo? Jasen ritem? Ali mora biti vnaprej domišljena in izvežbana? Se morajo komadi končati po petih minutah? Se je treba ves čas koncerta držati le enega inštrumenta? Trojica iz Sežane si teh vprašanj ne zastavlja več, ampak spomočjo pihal, trobil, kitar, tolkal in drugih pripomočkov odločno odgovarja: NE.

Svobodni improvizirani glasbi se je končno uspelo prebiti tudi čez slovenske meje.

SIST EN 343

Matjaž Galičič, Miha Novak - hrupno maličenje zvoka

Združba iz Smlednika je očitno rasla ob vseh zablodah, fekalijah in izbljuvkih moderne družbe in jih pretvorila v radikalni zvočni izraz, urbani hrup, eksperiment in deviacijo. Zvok, kot fizični fenomen težkega kalibra, v njihovih rokah postane subverzija, družbena in socialna kritika, odklon od prevladujočih norm in vrednot ter boleča psihična in fizična izkušnja na subtilni ravni.

Noise kot specifična radikalna glasbena praksa in samosvoj žanr zmotno pripisujejo črevesju sodobne elektronike ter odklonom znotraj radikalnih žanrov, od industrijskih zvočnih militantnih ostružkov pa do cvilečih, krulečih in žagajočih parametalskih godb. Zmotno, kajti hoteli ali ne, noise glasba v sebi zrcali mnogo žlahtnejše odlitke preteklosti, začenši z italijanskimi futuristi, music concrete, sodobne klasične avantgarde dvajsetega stoletja, improvizirane godbe in elektro-akustičnih eksperimentov, sproti pa konzumira punkersko DIY estetiko, šok estetiko zgodnjih industrialcev, prevratništvo dadaizma in notranje mehanizme nadrealizma.

Zvočna gverila in aktivizem kar kričita iz tovrstne glasbe, zato ne čudi, da so SIST EN 343 v sami sredini tovrstnega početja, saj so letos prvič uspešno organizirali prvi mednarodni NOISE festival, ki je umestil majhno slovensko sceno na zemljevid mednarodnega zvočnega terorizma.

Zato je lepo vedeti, da se tudi v Sloveniji izza podtalnega kulturnega aktivizma dogajajo še bolj obskurne stvari, ki meljejo naša ušesa....

SUN ATE MARS

Katinka Dermakoska- vokali
Boris Laharnar- kitara
Domen Učakar- bas
Jure Premru- DJ in druga elektronika
Rok Koritnik - bobni

Sun ate mars so iz zvezdnega pepela skupin Request Denied, Over and Out in C.O.R., nastali januarja 2000. Peterica iz Zagorja s pomočjo kitare, basa, bobnov, vokala, DJ trikov in elektronskih prijemov ustvarja glasbo, ki ni omejena ne s časom, ne s prostorom in se ne ozira na označevalne etikete. Ustvarjajo mimo vseh omejitev, ki bi zavirale ekspandiranje glasbenih dimenzij, to pa potrjujejo tudi na vse bolj pogostih živih nastopih. Izjava, da Sun ate mars začenjajo novo glasbeno revolucijo, bi bila precej pretirana, njihova glasba pa je definitivno uglašena z duhom evolucije.

MOVEKNOWLEDGEMENT

Miha Blažič- MC N'Toko - vokal
Sandra Tomovič - vokal
Uroš Weinberger - Wein - kitara
David Cvelbar - bobni
Tadej Rozman - bas kitara
Andrej Resnik - klaviature
Mitja in Gregor Turk - pihala
DJ Plankton - drumn bass

Novomeški kolektiv Moveknowledgement je neprestano v gibanju - tako po številu članov, ki se, odvisno od priložnosti, giblje od sedem do enajst - kot po glasbenih žanrih, ki jih vključujejo v svoj izvajalski repertoar. Gibljejo se po poljih hip hopa, drum' n' bassa, reggaeja, duba in se preko jazz soula vračajo do prvin jazza. V želji, da bi se vrnili h glasbenim koreninam, pozivajo h glasbeni svobodi in neobremenjenem prepletanju žanrov. Kolektiv pa ne bi bil pravi umetniški kolektiv, če se ne bi skozi svoje delovanje zavzemal za celostno pojmovanje umetnosti. Moveknowledgement tako na pašo pošljejo še vaše oči - ponujajo še lastne grafite in slikarije. Umetnost gibanja!

Za RŠ

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.