v rubriki glasba:
.. / / / 24.04.2001

Intervju: Bionic

Nekaj tednov nazaj so v ljubljanskem Orto klubu v družbi Gaza Strippers gostovali kanadski Bionic. Tokrat v izgubljenem in zopet najdenem intervjuju o Bionic še nekoliko več v pogovoru z njihovim pevcem in kitaristom Jonathanom Cumminsom.

Se lahko predstaviš in poveš nekaj o bendu?

Sem Jonathan Cummins in sem kitarist/pevec in pisec pesmi v bendu. Začeli smo leta 1996 ko sem odšel iz svojega starega benda The Dougboys. V zasedbi je bilo ogromno sprememb, vendar mislim, da se bomo v tej postavi obdržali še dolgo časa. Ostali člani so Paul Julius (bas/vokal), Tim Dwyer (bobni/vokal) in Ian Blurton (kitara/vokal).

Kako da si od originalne postave ostal le ti?

Band sva ustanovila skupaj z Alexom Macsween-ejem. Takrat v bendu ni bilo vodje. S časom sem postal glavni pisec, Alexova vloga v skupini pa se je zmanjšala. Alex je s časom zapustil bend ker je postajal vedno bolj zafrustriran zaradi igranja rocka, saj je bilo njegovo srce bolj usmerjeno k igranju improvizirane glasbe in komponiranju eksperimentalne glasbe. Sammy Goldberg pa je odšel iz skupine pred izidom plošče, ker je njegov drugi bend Bodega dobil ponudbo za ploščo od velike založbe. Ker ima otroka, se mu je to zdela boljša izbira da poskrbi za svojo hčerko. Vendar so po prvi plošči prekinili z njimi, Alex pa je postal zelo uspešen na impro sceni v Montrealu in New Yorku. Njegova skupina se imenuje Detention, Sammy pa dela na solo plošči v Torontu. Poleg njiju smo imeli od zadnje plošče še dva druga bobnarja in tri basiste, vendar je trenutna zasedba najboljša. Zares!!!

Kakšen se ti je zdel koncert v Ortu?

Zdaj je od njega minilo že nekaj tednov, vendar se ga še zdaj zelo dobro spominjam, česar pa ne bi mogel reči za naše promotorje, ha ha ha (precej so se ga napili). Spomnim se da sem si ob reki kupil broško Black Flag, ki jo ravno zdaj nosim. Res mi je všeč in vsi ki sem jih srečal ta večer so bili zelo prijazni. Bral sem recenzijo koncerta v kateri piše da so bili ljudje zadržani, vendar se spomnim, da so bili zares v redu. Spomin se tudi, da sem se zgubil pred koncertom in da sem šel po koncertu v res kul skvot (Metelkova op.p) kjer sem spoznal še več kul ljudi.

Kakšna je razlika med igranjem v Kanadi in igranjem v Evropi?

V Kanadi smo na turneji s kombiji, ljudje so bolj zasičeni s ponudbo, promotorji pa niso tako kul. V Ljubljani so bili promotorji zares v redu (in zelo pijani, razen Ane) in večinoma so bili tudi drugje po Evropi ljudje navdušeni nad rock bendi. Kanada zna biti precej zasičena, na vsake nekaj časa pa se ljudem odtrga.

Kakšna je scena v Montrealu in v Kanadi?

Montreal ima super rock sceno (The Spaceshits, Tricky Woo, The Kamikases)in veliko eksperimentalno sceno (Godspeed you black emporor, Silver Mount Zion), tako da je kar v redu. Frankofonska in anglosaksonska scena se dobro mešata, vendar imamo le četrtino nastopov glede na to koliko bi jih imeli če bi bili v Torontu. Pri vas ni glasbene industrije, tako da nastajajo kul bendi, ki glasbo igrajo zaradi tega ker jo imajo radi. Drugače je kanadska scena ogromna, podobno kot če bi vprašal kakšna je ameriška scena. Povsod kamor greš se razlikuje.

Ali pripadate kakšnemu določenemu delu scene?

Mislim da je pripadnost določeni sceni zelo kratkovidno, zavira delovanje posameznikove kreativnosti. B

Bendi iz Kanade, ki so igrali pri nas (Scum Element, Terror of Tiny Town,..) , imajo v sebi določene značilnosti, ki jih pri drugih ne najdemo. Je pri vas kaj takega v zraku?

Teh dveh bendov sicer ne poznam, je pa v zgodnjih osemdesetih v Montrealu obstajal hardcore bend Scum, Terror of Tiny Town pa je odličen B film v katerem igrajo pritlikavi ljudje in poniji. Kdorkoli je že produciral ta film je zame genij. Mislim da so Kanadski bendi veliko manj obremenjeni s tem, da bi jim igranje predstavljalo kariero kot ameriški.

Kakšen dober kanadski bend, ki bi ga priporočil za poslušanje?

Vsi ti kanadski bendi, so res dobri: Godspeed You Black Emporer, Voivod, Tricky Woo, Danko Jones, Shalabi Effect, Detention, Nomeansno, Les Sexareenos, Lyle Sheraton and The Daylight Lovers, The Electric Brains (moj drugi dend), Sons Of Otis, BTO, The New Pornographers, The Sadies, Cafeine, One 976. Če jih hočete slišati se jih da najti na Napsterju.

Na CD-ju ni bilo zaslediti besedil.. o čem govorijo in kdo jih piše?

Mislim da moram biti odkrit glede besedil. Veliko mojih besedil nastaja kot tok zavesti, misli, ki nastajajo v moji glavi. Nekatera so resna, drug ne, nekatera pa so povsem nesmiselna "Heavy metal is sucking indie cock"??? Kaj hudiča sem mislil s tem? No ja, že mora biti nek razlog da pojem to vrstico.

Kaj v življenju še počneš razen benda?

Da si plačujem račune sem še svobodni glasbeni novinar. Ravno pred tem e-mailom sem končal intervju z new wave legendo Garyem Numanom. Danes pa sem recenziral še osem plošč. Pišem še za kake štiri časopise in pripravljam mesečno radijsko oddajo na nacionalnem radiu v Kanadi imenovano Brave New Waves. Ko plačam vse račune, ponavadi zapravim preostanek denarja za redke plošče. Imam že kar osupljivo veliko zbirko. Če pa vas zanimajo moji članki, se jih da prebrati na www.montrealmirror.com, www.mondo-live.com, www.chartattack.com, www.upath.com pod imenom Johnson Cummins (moje pisateljsko ime).

Kako si sploh prišel v stik z glasbo in kdo je vplival nate?

V bendih igram že od svojega štirinajstega leta. V mojih mlajših letih so mi bili zelo zelo všeč bendi kot Teenage Head, The Ramones, Kiss in Black Sabbath. Resnična prelomnica, po kateri sem vedel, kaj želim početi do konca svojega življenja, pa je bil koncert Black Flag, prvič ko sem jih videl leta '83 (po tem sem jih videl še trikrat). Igrali so s toliko prepričljivosti in moči, da me je kar odneslo. Po tem sem začel pisati svoje lastne pesmi v upanju, da bom preostanek svojega življenja preživel na turnejah in s tem se še danes trudim.

Kaj ti glasba pomeni in kakšen del tvojega življenja zajema?

Glasba je moja vera. Z glasbo sem zasvojen, verjetno še bolj kot poslušalec kot glasbenik, čeprav oboje teži k istemu. Glasba mi je celo tako pomembna, da sem odklonil igranje v drugih, bolj uspešnih skupinah, ker se mi ni zdelo, da so dovolj iskreni. Garantiram vam, da bom igral glasbo in kupoval veliko preveč plošč, vse dokler bom živ.

Kje ste se našli z Gaza Strippers?

Njihov oboževalec sem odkar sem dobil njihovo ploščo Laced Candy, tako da je naš agent menil, da bi se dobro ujeli. Vsi smo veseli, da smo skupaj na turneji, saj so odličen bend in tudi super ljudje, postali pa so tudi naši dobri prijatelji.

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.

Bionic - thumbnail

Bionic