v rubriki glasba:
.. / / / 08.11.2004

Megadeth - The System Has Failed

Glavno gibalo zasedbe Megadeth ostaja Dave Mustaine, ki je pravzaprav edini, ki v zasedbi vztraja in jo z mnogimi padci vodi že enaindvajset let, mnogi pa ga poznajo kot ustanovnega kitarista zasedbe Metallica.

Dave Mustaine je z Metallico, kot je dobro znano, posnel večino skladb za njihov odlični prvenec Kill'em all, vendar ga je še pred uradno izdajo albuma zamenjal Kirk Hammett. Dave je moral Metallico zapustiti zaradi odvisnosti od drog in alkohola, kar se je za resnično izkazalo še mnogokrat v nadaljevanju kariere...

Za Megadeth nekateri pravijo, da ves čas stopicljajo za Metallico in so vedno eno ploščo prepozni, mnogi pa so mnenja, da je ravno kitarski genij Mustaine tisti, ki je z Megadeth kazal pot uspeha Metallici. No, potem, ko je leta 2002 že razpustil Megadeth, se je Dave na presenečenje mnogih vrnil z novimi soborci - kitaristom Glenom Droverjem (igral pri King Diamond) in njegovim bratom Shawnom za bobni, bas kitaro pa igra James MacDonough (nekdaj član Prodigy).

Plošča The System Has Failed ima eno zelo dobro stvar in eno ravno tako slabo. Instrumentalno so Megadeth odlični ? surove, klasično heavy metalsko obarvane kitare, odlični bobni in zanimivi prehodi instrumentov ter solo vložki, ki jih osebno pogrešam pri zadnjih izdelkih Metallice.

Žal pa Dave Mustaine zveni obupno! Alkohol in droge so njegov glas očitno povsem uničili, saj zveni podobno kot Axl Rose na novejših posnetkih in v mnogih skladbah je zelo malo besedila, čeprav so besedila odlična in zelo aktualno socialno politično obarvana.

Težko bi bilo izpostaviti katerokoli skladbo, saj skupaj tvorijo tisto pravo in mišljeno celoto, poleg tega pa nobena skladba v nobeni stvari posebej ne odstopa, seveda pa Megadeth niso nikoli ustvarjali komercialne glasbe, ki bi bila všeč množicam.

Najbrž bi bilo zanimivo to ploščo slišati, če bi namesto Davea besedila pel oziroma interpretiral kdo drug, saj je glasba zares odlična in spominja na tiste najboljše čase iz osemdesetih, vokalno pa je najbrž na najnižji možni točki in kdo ve, kako bo vse skupaj zvenelo na turneji, ko utegne Davea znova posrkati tudi zanj nezaustavljivi vrtinec omame?!

Megadeth: The System Has Failed
(leto izdaje 2004, založba Sanctuary, distribucija Menart)
Ocena: 3,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Megadeath - thumbnail

Megadeath