v rubriki glasba:
.. / / / 17.11.2003

Promocija Šukarjev je uspela

Ko je Igor Misdaris, duša skupine Šukar, dejal, da so imeli za ta promocijski koncert več reklame kot kdajkoli, se je šalil, a kljub temu ni bil daleč od resnice. A sodeč po glasbi, ki je mnogim znana in ki je zabeležena na dvojni plošči En concert, bodo Šukarji kmalu postali velike in sijoče zvezde.

KUD Franceta Prešerna v Trnovem je bil v torek, 11.11., nabito poln. Razlog je bil seveda samo en - uradna promocija dvojne plošče En concert, na katerih je zabeležen lanskoletni razprodani koncert v Cankarjevem domu. Upam, da ni bilo v KUD-u nikogar, ki bi tja prišel le zaradi pršuta in vina?!

In tudi če je bil okoli enaindvajsete kakšen tak, ga je glasba zmamila stran od miz. Romska glasba velja za eno najbolj čustvenih nasploh - o najbolj veselih stvareh so sposobni peti na nemogoče žalosten način ali pa se žalostnih trenutkov spominjajo z nasmehi na obrazih in radostjo v glasu.

Sodeč po glasbi se Šukarji ukvarjajo predvsem z veselo glasbo - čutiti je bilo radost življenja, rojstva in ljubezni, poplavo čustev in omamljenosti, potovalno strast in še vse ostalo, kar krasi edinstveno ljudstvo brez doma in države - Rome.

Dvorana se je najbolj razživela pri najbrž dveh najbolj znanih romskih pesmih - Ederlezi in Djelem djelem. Ne razumite me napak - vzdušje ni bilo v prav nobenem trenutku slabo in obrazi nikoli potrti ali dolgočasni. Glasba nas je vseskozi držala pokonci in slikovita interpretacija ravno tako! Pohvale gredo vsem petim članom skupine.

Po nastopu in krajšem odmoru smo si lahko ogledali še krajši film Parfume de la terre - Vonj po zemlji, v katerim je bilo slikovito prikazano dogajanje tradicionalnega romskega praznovanja v Franciji. Pršut in vino nista manjkala, sploh pa ni manjkalo dobre volje.

In če potegnemo črto - Šukarjem morda ni uspelo najbolj prodreti v pogosto hladna slovenska srca s štirimi studijskimi ploščami, skoraj zagotovo pa jim bo uspelo s to peto, dvojno koncertno ploščo. Na njej je preprosto vse, kar njihovo glasbo in njihov stil igranja krasi - temperament, izvrstno interpretacijo in odlično glasbeno znanje.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Sukar - thumbnail

Sukar