v rubriki glasba:
.. / / / 10.06.2004

Morrissey - You are the Quarry

Steven Partick Morrissey je svojo kariero začel kot pevec ene najboljših indie skupin osemdesetih - The Smiths. Tam se je izkazal s svojim nekoliko otožnim, a vedno zrelim in odločnim vokalom ter seveda tudi s svojimi besedili, kjer je vedno skušal opozoriti na dogajanje v svetu. No, The Smiths so delovali zgolj tri leta, že leta 1988 pa je svetu ponudil prvenec Viva Hate.

Sledilo je še šest plošč, od katerih so bile najtopleje sprejete Your Arsenal, pa Vauxhall and I, pri čemer ne smemo pozabiti niti prvenca Viva Hate. No, letos je Morrissey po sedemletnem premoru svetu ponudil novo ploščo - You are the Quarry.

Producent na plošči je bil Jerry Finn, ki je znan po sodelovanju z neopunkerji Blink 182, Green Day in Sum 41, vendar neo punka na Morrisseyjevi plošči ne boste slišali. Za zvok skladb je izredno pozitivno dejstvo, da so pri snemanju sodelovali glasbeniki, ki Morrisseyja že nekaj let spremljajo na koncertnih turnejah.

In kaj boste na You are the Quarry slišali? Hja, vse skupaj bi lahko označili kot lahkoten rock, ki se napaja pri Robbieju Wiliamsu, U2, Davidu Bowieju in Queen ter nekaterih brit-pop skupinah, a je obenem zelo samosvoj in izviren.

Na plošči posebej ne odstopa nobena skladba, čeprav si boste želeli besedilo America is not the world želeli slišati večkrat, tisti pa, ki ga boste slišali že prvič, mu boste najbrž le prikimali. Ena od številnih skladb resnice za vsemogočne ZDA ...

Za tiste, ki prisegate na nekoliko ostrejše in hitrejše skladbe, ki bazirajo predvsem na kitarah, priporočam skladbe Irish blood, English heart, The world is full of crashing bones, izredno zanimiva je tudi How can anybody possibly know how I feel, veliko ne zaostaja niti First of the gang to die, v All the lazy dykes se slišijo zanimivi bobnarski prehodi, I like you je klasično rockerska, z odličnim kitarskim uvodom.

Ostalih nekaj skladb je bolj umirjenih, čeprav niso zato čisto nič slabše, saj je Morrissey izvrsten interpret in ima odličen glas, hkrati pa za njim stoji skupina izkušenih glasbenikov, ki so ga vajeni spremljati tudi v živo. Dokaz več, da imamo opravka z resno rock ploščo.

Morrissey tudi s svojo zadnjo ploščo dokazuje, da kljub dolgemu premoru (posledica sporov z založbo) še ni za v staro šaro in da ima svetu še veliko povedati in ponuditi. Spoznavanje tega zanimivega in izvirnega britanskega glasbenika lahko tako začnete na koncu ali na začetku njegove kariere, seveda pa lahko posežete tudi po kakšni zanimivi zbirki razpadlih The Smiths.

Morrissey: You are the Quarry
(leto izdaje 2004, založba Attack, distribucija Menart)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Morrissey - You are the Quarry - thumbnail

Morrissey - You are the Quarry