v rubriki glasba:
.. / / / 13.08.2001

Na pokopališču kaset

Po podatkih britnaskega fonogramskega združenja (British Phonogramic Industry) naj bi bila kaseta, nekoč najbolj priljubljeni nosilec zvoka, na poti v večna tehnična lovišča. Še leta 1995. je na glasbenem tržišču, ki letno obrača kar 1,2 milijarde funtov, kasetni format predstavljal 20% prodajni delež, zdaj pa je kasetni biznis pristal na skromnih 2%, kar je numerično 5,6 milijonov funtov.

Analize kažejo, da tisti, ki je zamenjal kaseto za CD, je pač kasete enostavno pozabil. No, še vedno obstaja veliko delujočih domačih, namizni ali pa napoličnih kasetnikov oz. kasetnih komponent, prav tako pa je še vedno veliko avto-radijev in walkmanov, ki imajo za svoj futr izključno audio kasete. Toda število teh prav tako rapidno vpada. Veliko so k temu pripomogli tudi računalniški CD pekači.

Kjlub novim navadam, pa je npr. število prodanih klasičnih vinilnih plošč pa se je v zadnji petletki znova povzpelo za 6%, 12-inčne singlične izdaje, ki jih uporabljajo predvsem Dj-i, pa so prav tako prodajno zrasle za 3,7%.

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Zbogom kaseta - thumbnail

Zbogom kaseta