v rubriki glasba:
.. / / / 07.03.2005

Omar - Omar

Z naše strani z nekaj zamude, za Omarja pa ravno v pravem času. Le nekaj dni po prepričljivi zmagi na EMi2005 je izšel prvenec Omarja Naberja s preprostim naslovom Omar.

Omar je s pomočjo matične založbe še pred prvencem izdal single Vse, kar si želiš in tako na najboljši možni način vzbudil pozornost, ob tem pa je treba poudariti, da je na internetu kar mrgolelo njegovih pesmi oz. pesmi njegove zasedbe Kareem v mp3 obliki.

Takoj po izidu plošče je bilo slišati največ namigovanj, da želi Omar posnemati Robbieja Williamsa - z interpretacijami njegovih pesmi je resnici na ljubo tudi prepričal poslušalce, sam pa te očitke zavrača. A vendarle - ovitek plošče, izbira črk na naslovnici, celoten styling in izbrane podobe preveč spominjajo na Robbieja, pa naj si Omar to želi ali ne.

Na plošči je trinajst skladb - devet slovenskih in štiri angleške, pri slednjih pa gre pravzaprav zgolj za angleške priredbe izbranih slovenskih skladb. Avtor večine besedil z izjemo enega (Ni me sram je v celoti napisal Franci Zabukovec) je Omar, pri ustvarjanju glasbe pa so mu pomagali Franci Zabukovec, Urša Vlašič, Martin Štibernik, Katja Štok, Rene in celo Trkaj.

Najbolj me je presenetil seznam glasbenikov, ki so odigrali skladbe - Jani Hace, Anže Langus, Franci Zabukovec, pri spremljevalnih vokalih sta pomagali soborki iz Spet doma - Katja Koren in Anja Baš, zapisana je tudi Teja Saksida (na EMi2005 je Omarju pomagala do zmage, na plošči pa ni sodelovala pri skladbi Stop), a kje je Omarjev band Kareem?

A posvetimo se glasbi... skladbo Krasen dan, zelo rock kitarsko obarvano, z zelo dobrim refrenom, najbrž že poznate, podobni kot tudi prvi dve uspešnici Vse, kar si želiš in Stop. Ti dve skladbi v zaključku najdete v angleški različici pod naslovoma Sunny Day in On My Own.

Pri skladbi Polje tvojih sanj je Omarju pomagal tudi Rene, skladba se začne z akustično kitaro in nato stopnjuje, začini pa jo zanimiv klavirski solo vložek. V angleščini nosi skladba naslov It's All Up To You. Skrivaj sanjava (ali Somehow) se začne zelo kitarsko, nadaljuje pa se zelo baladno (vpliv Urše Vlašič?), osebno pa mi je bil najslabši del skladbe refren.

Dokler se ne zbudim je precej predvidljiva pop rock skladba z nekaj dobrimi kitarskimi riffi in izrazitim pop nabojem, nekoliko dlje pa se je vredno zadržati pri skladbi Omar ti teslo, kjer je Omarju pri pisanju besedila pomagal Trkaj. Skladba se začne s kar metalskimi kitarskimi riffi, očiten pečat pa skladbi pusti tudi Anže Langus z basom, besedilo je močno drugačno od vseh ostalih, mnogo bolj zabavljaško in samoironično, skladba je nekoliko bolj funk obarvana, s saksofonskim in kitarskim solo vložkom.

Ves tvoj svet se začne zelo baladno in se nato stopnjuje, pa spet preide v balado, kitarski riffi in izpostavljeni basi pa preveč spomnijo na Siddharto. Ni me sram ima malce trapast začetek ob kitari, zelo baladno skladbo pa popestrijo bas prehodi.

Plošča ima ravno pravi pop naboj, da bomo z nje slišali še veliko uspešnic, sicer pa se mi zdi, da to ni čisto Omarjeva plošča - skladbe so malce preveč pop, pri glasbi in tudi produkciji je bil v večini primerov zapostavljen in v nasprotju z njegovimi željami ga bodo zaradi podobe in deloma tudi zaradi glasbe vsi primerjali z Robbiejem Williamsom.

Dobra stran plošče Omar - in na to sem opozoril že pri singlu Vse, kar si želiš - je vsekakor to, da Omar Naber sam piše besedila in to prepričljiva besedila in da ima zelo prepoznaven glas, ki ga v slovenskem popu potrebujemo. In mislim, da se bo treba sprijazniti, da Omar najbrž ne bo delal rock glasbe, ampak pop. In kvalitetnega popa nam v Sloveniji manjka, pa četudi se ta zgleduje po Veliki Britaniji in Ameriki. Konec koncev - koliko komercialno uspešnih slovenskih glasbenikov pa je izvirnih v svojem početju?

Omar: Omar
(leto izdaje 2005, založba Nika)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Omar je zmagal - thumbnail

Omar je zmagal