v rubriki glasba:
.. / / / 27.05.2003

Ko pozabiš nanje, priletijo nazaj - Bumerangi 2003

Ko smo že mislili, da se z Bumegangi letos ne bo nič zgodilo, se pojavijo kot bumerang! Sicer se vsako leto nagrade podeljujejo kasneje: leta 2001 so bile podeljene marca, lani aprila, letos junija - kar pred koncertom Queens of The Stone Age, ki bo 6. junija v Križankah.

Prav tako kot lani so v dveh kategorijah alternativnih glasbenih nagrad nominirani Siddharta, ki si lastijo tudi lanski naslov bend leta (nominirani so v kategorijah Experiment in Vizualizacija). Za bend leta se letos le-ti ne potegujejo, so pa tu lanski osmoljenci v kategoriji Prodor - Terra Folk, ki so (tudi zaradi prestižne nagrade World Music Award na BBC) nominirani še v kategoriji Vžig. Lani so bili v tej kategoriji nominiran Elvis Jackson, letos pa so, tako kot lani nominirani za Bend 2003 in skupaj s CZD tvorijo celoto kategorije Bend 2003.

Po mnenju Akademije Bumerang so nabolj vžigali še Elevators (ki so ravno te dni prenehali z četrtkovimi seansami v TriGlavu) in Jazoo, ki jih sicer nismo videli na prav veliko koncertih, a na tistih, kjer so igrali, so definitvno zažgali. Ko govorimo o upih za letošnje leto, jih žirija polaga v nedra D-Factom, ki so Triglav že osvojili, Ks!ht, ki so razglabljani nekaj o profitu in duši (na debitantski plati) in Octex, elektro projekt Jerneja Marušiča (ki je letos prav tako izdal eno plato in en ipi).

V našo glasbeno sceno so po mnenju Akademije najbolj prodrli, v bistvu v njunem primeru sta "od ljudi za ljudi" prodrla Murat & Jose, prodrli so tudi vedno srečni fjužn rockerji Srečna mladina in metalsko navdahnjena Noctiferia.

Kot smo že omenili, je v eksperimentalni vlogi nominirana Siddharta (za remikse svojih songov na Silikon Delta, ko so jih zmiksali raznorazni didžeji in producenti), poleg nje pa še O.S.T. za projekt Symbiosis - koncertiranje benda in didžejev vkup in Audioworkx za multimedijski projekt Punk Electronica

V rubriki Vizualizacija sta se kot prva nominiranca znašla benda, ki ju poznamo že od lani: Siddharta za spot Platina 9mx, lanski zmagovalci v Inovaciji (nagrade za inovativne bende letos ni) z Fontaine de Vaucluse. Poleg njih so se z vizualnimi deli med nominirance uvrstili še Ana Pupendan z Luknjasto barko in All Capone Štrajh trio z Jaz, srce, kič.

Tako kot lani bomo dan pred objavo nagrad Bumegang s pomočjo posebnega telesa, ki se imenuje Akademija ŽVPL, oz. Žakademija, poizkušali napovedati zmagovalce. Lani nam v resnici to ni prav uspelo, kar pomeni, da smo bili še bolj "alter" od Bumerangov.

Še to: podelitev se ima zgoditi 3. junija, ob 19.30 na Peklenskem dvorišču Križank, ceremonijo bosta vodila "torej" voditelja Slon in Sadež. VSTOP je prost le Z VABILOM!!!, ki ga dobite bob (tm) ve kje.

Letošnji nominiranci (na kratko) tako so:

Up 2003:D - FactKs!htOctex

Prodor 2003:Murat & JoseSrečna MladinaNoctiferia

Vžig 2003:ElevatorsTerra FolkJazoo

Experiment 2003:Siddharta (za ploščo Silikon Delta)O.S.T. (za projekt Symbiosis)Audioworx (za multimedialni projekt Punk Electronica)

Vizualizacija 2003:Siddharta - Platina 9rmx - Tube ProductionMiss. Bee - Fontaine de Vaucluse - Miss. BeeAna Pupedan - Luknjasta barka - Ana PupedanAll Capone Štrajh Trio - Jaz Srce Kič - Ven Jemeršič

Bend 2003CZDTerra FolkElvis Jackson

Opus 2003PANKRTI

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Bumerang - thumbnail

Bumerang