v rubriki glasba:
.. / / / 10.09.2004

Parni Valjak - Pretežno sunčano?

O Parnom Valjku smo nekaj pisali že pred dnevi, ko smo objavili napoved njihovega koncerta v Križankah, ki se bo zgodil v torek, 14.9.2004, tokrat pa vam bomo predstavili še njihovo aktualno ploščo Pretežno sunčano?.

Za Parni Valjak, še posebej pa njihov dinamični duo Husein Hasanafendić - Hus in Aki Rahimovski, bi lahko napisali, da so kot vino - z leti vedno boljši. Potem, ko so po izrednem uspehu plošče Bez struje kar nekoliko zaspali na lovorikah in izdali dve povprečni in zato tudi mlačno sprejeti plošči Samo snovi teku uzvodno in Zastave ter znova "živo" ploščo, so se tokrat znova potrudili.

Vrnili so se v osemdeseta, ki so bila zanje daleč najuspešnejša leta in na plošči Pretežno sunčano? znova postregli z mešanico hitrejših in baladnih skladb, ki so polne zanimivih instrumentalnih delov in seveda refrenov, ki si jih bodo mnogi že po torkovem koncertu veselo prepevali.
Tipična Prazno tijelo, pa izredno dinamična Dok si pored mene, kitarsko-orgelska Gledam dok hodaš, predvsem kitarska Laganini po sredini, pa vokalno izredno polna Petak, z nekaj malega funka nabita Sexy mama in znova baladna Dajte mi razlog ? vse to so skladbe, ki jih bomo v prihodnjem letu zagotovo velikokrat slišali, saj imajo značaj uspešnice.

In naj značaj uspešnice ne pomeni kaj slabšalnega, nikakor! Skladbe imajo značaj uspešnice in po drugi strani bodo to uspešnice, ki imajo značaj ? torej neko prepoznavno noto, zaradi katere bodo te skladbe Parnog Valjka priljubljene še čez deset let.

Tako, kot se dandanes dogaja s skladbami izpred dvajsetih letih, ki so jih ganjeno prepevale naše tete, starejši bratje, prepevali smo jih in najbrž jih bodo tudi naši otroci. Parni Valjak so vsekakor izdali ploščo, ki jo je vredno imeti v zbirki in zaradi katere imate kar nekaj odličnih razlogov, da jih preverite tudi v živo.

Parni Valjak: Pretežno sunčano?
(leto izdaje 2004, založba Croatia Records, distribucija Nika)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Parni valjak - Prezeno suncano?! - thumbnail

Parni valjak - Prezeno suncano?!