v rubriki glasba:
.. / / / 14.12.2004

Pearl Jam - Rearview Mirror (Greatest Hits 1991 - 2003)

Letos sem se že nekajkrat spopadel z nalogo pisanja o skupini Pearl Jam, saj so v prvi polovici leta izdali dvojno ploščo raritet Lost Dogs in pred kratkim ravno tako dvojno izdajo akustičnega koncerta Live at Benaroya Hall.

Pa začnimo na začetku - nekje v letu 1990, pri skupini Mother Love Bone, katere pevec Andrew Wood istega leta umre zaradi prevelikega odmerka. Kitarist Stone Gossard, basist Jeff Ament in solo kitarist Mike McCready k sodelovanju pritegnejo bobnarja Soundgarden Matta Camerona in skupaj posnamejo demo posnetek, ki ga sliši tudi surfer Eddie Vedder in v tej postavi nastane band Mookie Blaylock.

Seveda vse ni ostalo le pri demo posnetku, saj so medse kmalu povabili stalnega bobnarja Davea Krusena in tako nastanejo Pearl Jam, ki leta 1991 izdajo svoj prvenec Ten. Plošča je bila sprva kljub odličnim skladbam zelo neuspešna in za njihov preboj je poskrbel uspeh takrat komercialno nekoliko bolj sprejemljive Nirvane s ploščo Nevermind.

No, skupino je po prvencu zapustil Krusen, njegov stol pa je zapolnil Dave Abbruzzese, ki je s skupino bobnal na turneji Lollapalooza leta 1992 in sodeloval tudi pri ustvarjanju glasbe za film Singles, z njimi pa je posnel še naslednji dve plošči ? Vs. (1993) in Vitalogy leto kasneje, nato pa ga je zamenjal Jack Irons, bivši član Red Hot Chili Peppers.

Naslednje leto so Pearl Jam posneli ploščo Mirrorball skupaj z Neilom Youngom in istega leta izdali EP Merkinball z dvema skladbama I got ID in Long road, ki so nastale med snemanjem Mirrorball. Leta 1996 je sledila plošča No Code, eden največjih neuspehov skupine, dve leti kasneje pa vnovičen vzpon s ploščo Yield.

Sledil je koncertni album Live on two legs, skupino je zaradi bolezni zapustil Jack Irons in mednje se je vrnil stari prijatelj Matt Cameron. Leta 1999 so bolj za oboževalce kot komercialne namene posneli priredbo skladbe Last kiss in z njo doživeli svoj največji uspeh, pa čeprav so se vse njihove plošče prodajale odlično in so imeli razprodane koncertne turneje kljub velikim težavam z vstopnicami in organizatorji koncertov.

Kljub temu, da so ves čas svoje kariere odločno nasprotovali multinacionalkam in velikim korporacijam, ki so s politično močjo in podporo želele voditi svet, niso izdajali singlov in snemali videospotov. Pearl Jam so bili resnično zgodba zase.

Sledili sta še dve studijski plošči - Binaural leta 2000 in Riot Act dve leti kasneje, od leta '98 do '03 pa so izdali kar 72 dvojnih živih albumov, seveda tudi zapis ljubljanskega koncerta, ki ga mnogi smatrajo za enega najboljših sploh.

Dve leti tako že čakamo na novi studijski izdelek, letos sta nas razveselili dve zanimivi in zelo različni zbirki - najprej rarirete na Lost Dogs in nato še akustično prearanžiran in z zanimivimi priredbami obogaten zapis koncerta iz Benaroya Hall (Live at Benaroya Hall).

In po trinajstih letih aktivnega ustvarjanja in neprestanega nastopanja je prišel čas tudi za zbirko največjih uspešnic - izjemnih triintrideset jih boste našli na zbirki Rearviewmirror, poleg tega pa še knjižico zanimivih fotografij Jeffa Amenta. Na plošči Up boste našli tiste trše skladbe, na drugi Down pa nekoliko bolj melanholične, podprte z akustiko, v vseh pa boste seveda lahko uživali dolgo, dolgo časa.

In kaj še? Januarja naj bi bila na voljo plošča The Molo Sessions, kjer so se Eddieju pridružili člani šolskega pevskega zbora Walmer High School iz južnoafriškega mesta Port Elizabeth, izkupiček pa bo šel v dobrodelne namene. Tekom leta 2005 pa lahko pričakujemo tudi novo studijsko ploščo Pearl Jam in obsežno koncertno turnejo, na kateri bo skupina prvič po petih letih znova obiskala Evropo.

Pearl Jam so si s ploščo Rearviewmirror privoščili pogled v preteklost in zlahka se ozrejo tudi v prihodnost, ki je tudi zanje zagotovo svetla - prestali so vse glasbene pasti devetdesetih in tudi začetka 21. stoletja. Na svojo pot so lahko izredno ponosni, saj so zvesto in zavestno sledili svojim sanjam in vizijam. In takih skupin dandanes manjka - ki jim ni le za denar, temveč tudi za glasbo in še pomembneje - s svojimi pesmimi želijo prebuditi in opozoriti svet.

Pearl Jam: Rearviewmirror (Greatest Hits 1991 - 2003)
(leto izdaje 2004, založba Sony, distribucija Menart)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Pearl Jam - Rearview Mirror (Greatest Hits 1991 - 2003) - thumbnail

Pearl Jam - Rearview Mirror (Greatest Hits 1991 - 2003)