v rubriki glasba:
.. / / / 28.11.2004

John Mellencamp - Words & Music

John Mellencamp je za mnoge poslušalce popolna neznanka, čeprav bi na zbirki njegovih največjih uspešnic Words & Music zagotovo našli celo vrsto skladb, ki jih poznajo z radijskih valov, za številne, predvsem glasbene poznavalce, pa Mellencamp predstavlja enega najbolj zanimivih avtorjev rock glasbe.

John Mellencamp je prvenec Chestnut Street Incident, zbirko priredb, izdal leta 1976 kot John Cougar (sicer njegov srednji priimek), leta 1982 je s ploščo American Fool prvič resneje opozoril nase z uspešnicama Jack and Diane in Hurts so good, leto kasneje je ploščo Uh-huh izdal kot John Cougar Mellencamp, naslednji album Scarecrow leta '85 pa je izdal že kot John Mellencamp.

Na dvojni zbirki največjih uspešnic Words & Music je sicer sedemintrideset skladb, tudi dve novi uspešnici - Walk tall in Thank you in v teh skladbah se sliši zanimive vplive v njegovi glasbi - Brucea Springsteena, Toma Pettyja, Boba Segerja in veliko Neila Youga.

Skladbe, ki jih morate spoznati so vsekakor Pink Houses, Jackie Brown, Rain on the scarecrow, Love and hapiness, Paper in fire, Authority Song, Martha say, I need a lover, Hurts so good, Get a leg up, priredba Van Morrisonove Wild night, Just another day, Jack & Diane, This time in R.O.C.K. in the U.S.A..

Pestra, razgibana, raznovrstna in čisto nič dolgočasna mešanica rocka, folka, bluesa in boogieja, tako v električni kot tudi v akustični preobleki, z obilo back vokalov, zanimivimi instrumentalnimi prepleti, stopnjevanjem ritma in prelomi.

Glede na število plošč, ki jih je John Mellencamp izdal, je plošča Words & Music zagotovo enkratna zbirka za vse tiste, ki radi prisluhnejo kvalitetni rock glasbi in želijo poslušati več kot dve uri odlične glasbe. Prisluhnite in uživajte!

John Mellencamp: Words & Music
(leto izdaje 2004, založba Universal, distribucija Multimedia)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

John Mellencamp - thumbnail

John Mellencamp