v rubriki glasba:
.. / / / 20.03.2001

Planet Groove: Zakon groovitacije

Ko so Planet Groove delal' prvo plato, so si rekli: "Mi se pa ne bomo šli slovenske scene in delal' po nekih ustaljenih receptih, ampak bomo plato čist' po svoje posnel', sej Slovenci niso tok glupi, bodo n'š groove že poštekal', pol bomo pa znani pa pouhn plat bomo prodal." Seveda se to ni zgodilo. Slovenci so ostal "glupi" in Planet Groove so bili še kar bend, ki navdušuje le glasbene sladokusce, ne pa mase poslušalcev.

No in ker so fantje in dekleti videli, da tako pač ne gre, so si rekli: "Za naslednjo plato se bomo pa bolj potrudil' in skuhal Slovencem neki, kar bodo tud' pojedl ..." Tako so Planetgroovovci stisnili glave, tuhtali in tuhtali:
"Kaj je Slovencem všeč?"
"Hrvaška muzika, seveda."
"Pa poleg tega?"
"Ja priredbe, kaj pa druzga."

In so dobili idejo. Poklicali so frenda v Zagreb, ta je kontaktiral znanega hrvaškega producenta Denykena in ta je bil seveda takoj za sceno.
"To, super zadeva je rešena, na konju smo in plata bo sekala, gremo snemat!"
"Čak mal', čak mal', 'mamo 10 svojih komadov, nimamo pa nobenga hita, bomo spet spušil sceno."

In so tuhtali dalje:
"Zdej mor'mo pa eno priredbo narest. Sam' k'ero pa? Če naredimo priredbo tuj'ga komada, nas bodo obtožil' plagiatorstva, če naredimo hrvaški komad nam bodo pa rekl, da smo se prodal'."
"Hej fantje jest 'mam idejo, gremo narest priredbo slovenskega komada""
"Ja, če pa Slovenci ne poslušajo slovenske muzke, razen... "
"Razen, valjda, slovenske popevke, to 'majo pa vsi Slovenci radi."

Tako so se zakopal v arhiv plošč in ven zbrskali Sonce, komad, za katerega je napisal glasbo Dečo Žgur, besedilo Dušan Velkavrh v originalu pa ga je odpela vaša najljubša Neca Falk.
"To je to!!!", so rekli vsi v en glas in se zapodili v studijo.

In so imeli prav. Plata seka, singl se je prijel in sedaj na koncerte pridejo poleg glasbenikov in glasbenih sladokuscev tudi "glupi" Slovenci, ki sicer ne vedo točno zakaj so jim Planet groove všeč, je pa tisti komad, Sonce, tak kot bi ga nekje že slišali.

Ni kaj, važno, da groova!

Planet Groove: Zakon groovitacije
(leto izdaje: 2000; založba Nika records; distribucija Nika) so si zaradi ne preveč "brilijantnih" tekstov zaslužili tri črke (ŽVP). Priporočamo, da ska raje izpustijo iz repertoarja, pohvale pa gredo kitaristu, ki od vseh najbolj groova.
Ocena: 4

Spretanaaaaane

Planet Groove: Zakon groovitacije - thumbnail

Planet Groove: Zakon groovitacije