v rubriki glasba:
.. / / / 10.03.2005

Scissor Sisters - Scissor Sisters

Newyorški kvintet Scissor Sisters je nastal pred petimi leti, a širša javnost je zanje izvedela, ko na prehodu v leto 2004 izdali prvi single Electrobix in kot B-stran predelavo Pink Floyd Comfortably Numb in osupnili javnost.

Skupino Scissor Sisters sestavljajo - pevca Jake Shears in Ana Matronic, basist in klaviaturist BabyDaddy, bobnar Paddy Boom in kitarist Del Marquis. Navdih so iskali v "drag queen" spektaklih, glam rocku in burleskah, njihovo ime pa v newyorškem slengu pomeni "seksualna poza lezbijk".

V njihovi glasbi se prepletajo rock, pop in tudi plesna glasba, predvsem slednja pa prednjačita. Laura je tako predvsem pop, podobno tudi Take your mama, ki močno spominja na skladbe Lennyja Kravitza (in zaradi zelo specifičnih kitar se mi je ta primerjava utrnila še ob nekaterih drugih pesmih), Comfortably numb je neprepoznavna in zelo plesna.

Mary instrumentalno sprva spomni na Coldplay, pa nato znova na Kravitza, vokalno pa predvsem na Robbieja Williamsa. Lovers in the backseat je zelo elektro, prvič slišimo nekaj več vokalov, v Tits on the radio pa prvič izstopa ženski vokal, ima pa skladba zelo seksi naboj, naslovu primerno.

Odlični sta Filthy / Gorgeous - z obilo basa in zanimivimi synthi, vse skupaj pa je močno zaznamovano s funk ritmom - in Music is the victim, ki se začne v klasičnem rock'n'roll stilu, vse skupaj postane zelo disco, refren pa je odpet predvsem bo bobnih.

Better luck je ritmično preveč enolična, a zato zelo vokalno bogata, zares monotona je It can't come quickly enough, zaključna Return to Oz je nekoliko bolj baladna, z veliko klavirja, žalostnimi kitarami, kjer se sliši tudi nekaj akustike in ob zelo počasnem bobnu.

Scissor Sisters so tako uspešno združili pop in elektro, mu dodali nevsakdanja besedila in se odeli v retro oblačila, v kateri so združili vse svoje pisane vzornike. Na plošči je nekaj zares odličnih skladb, nekaj povprečnih in le dve slabi, kar je seveda odlična popotnica, žal pa je premalo izvirnega in tistega, ob čemer bi človek od veselja zastrigel z ušesi.

Scissor Sisters: Scissor Sisters
(leto izdaje 2004, založba Polydor, distribucija Multimedia)
Ocena: 3,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Scissor Sisters - thumbnail

Scissor Sisters