v rubriki glasba:
.. / / / 01.11.2004

Silence: Vain, A Tribute to a Ghost

Takole, pred nami je najnovejši album slovenskih glasbenih ustvarjalcev Hladnika in Benka, ki sliši na ime Silence. Izdelek nosi ime Vain: a Tribute to a Ghost in je formalno četrti album Silence, katere začetki segajo v leto 1992. Njihov prvi album Ma Non Troppo je izšel leta 1997, naslednji, Unlike A Virgin je izšel leta 1999. Tema dvema je leta 2000 sledil maxi single Son Of Sin, in leta 2003 soundtrack predstave Maison des rendez-vous , ki so o izvedli Betontanc v režiji Matjaža Pograjca .

No, in zdaj je tu Vain, A Tribute To A Ghost. Z izjemo Maison des rendez-vous , ki je izšel pri založbi Nika, je vse ostale plate izdala nemška založba Chrom Records, zadnjo skupaj z MatrixMusik.

Nova plošča Silence je posvečena mlademu slovenskemu umetniku Mateju Smolniku - Vainu, ki so ga 19. septembra 1998 našli mrtvega v njegovi postelji.

Kot uradni vzrok smrti je navedena zadušitev, situacijo pa zapletajo neuradne govorice, da so v njegovih pljučih našli precejšnje količine vode.

Na tejle spletni strani lahko najdete Vain-ovo biografijo, poezijo, glasbo, skice, izjave prič ob njegovi smrti, intervju z mrliškim oglednikom, ki je bil dodeljen primeru in še kaj.

Kar se tiče recenzije plošče Vain, A tribute to a Ghost, vas moram razočarati. Ne bo je. Na tiskovnem materialu zraven recenzijskega izvoda me je namreč pričakal tale Vain-ov citat:

"Izmeriti ali oceniti nekaj tako eteričnega in neoprijemljivega, kot je glasba, ni le nemogoče, je tudi nadvse bedasto. Vendar pa vsi vemo, da za človeško neumnost ni meja. Začrtali smo meje na okroglem svetu in razmejili zrak. Več kot očitno smo sposobni vsega."

Zdaj naj pa jaz ocenim glasbo od Silence na plošči, ki obstaja v duhu zgornje maksime, ali kako? Kako brez ocen in vrednotenj povedati kaj o plošči? Recimo, da lahko brez slabe vesti in brez kršenja Vain-ove izjave zapišem, da bi zgoščenko z velikim veseljem dal komu, ki so mu všeč prejšnji albumi Silence, pa tudi komu drugemu, za darilo. Silence ostajata zvesta svojim koreninam in svojemu pretanjenemu občutku za prepletanje harmonije in melodike z ostrino. Zdaj si lahko pa sami rekonstruirate, kaj si o njej mislim. Tokrat plošče seveda ne bom zreduciral na številčno oceno.

Silence bosta novo ploščo predstavila z mnogimi gosti tudi v Cankarjevem domu 4. novembra 2004 - o tem smo že pisali, podrobnosti si lahko preberete tule.

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail