v rubriki glasba:
.. / / / 09.05.2001

Siddharta: Nord

Drugi album razvpite ljubljanske novorockerske skupine Siddharta z naslovom Nord po oblikovini plati zagotovo sodi med naše najbolj premišljene in dodelane glasbene projekte. Tehnična raven nedvomno dosega MTV zvočni standard, vizualije, vključno s prvim spotom za single B Mashina, pravzaprav tudi. Za tukajšnji uspeh pa je vendarle najpomembnejši premik v poetiki tega priljubljenega seksteta, ki je z reizdajo prvenca in več kot 10.000 prodanimi kosi na našem trgu uspel izvesti pravo malo revolucijo, saj so se rockovska imena aktivna v npr. osemdesetih nemudoma lahko upokojila.

No. Značilen in zelo prepoznaven Siddhartin način izražanja rockovske energičnosti, mogočnosti, jeze, srda, gneva oz. emocij, ki sodijo k tršim kitarskim izlivom, je na aktualni izdaji še bolj artikuliran, še bolj udaren in še bljižje res modnemu urbanemu grmenju (zvočna struktura je prav armirana, ta napadalna zverinskost, ki jim - prizadevnim in malodane zapiflanim študentom ... pa jim vse bolj pristaja. Iz tega sledi, da zdaj ni več vprašanje, kateri je tisti naš glasbeni kolektiv, ki dojema in se uči najhitreje, predvsem pa najbolj predano in do skrajnosti disciplinirano. V tem duhu lahko razvijemo debato v zvezi z referencami na Metallico ali pa debato o všečnosti njihovih kar zanimivih domišlijskih, simbolov polnih besedil in tako naprej.

Med februarskim snemanjem se studio Tivoli ni utapljal v kondenzu, vseeno pa se je v delovnih in predvsem bivalnem prostoru zlahka začutila prav zavidljiva germanska zbranost in zavzetost. Ta bend me ni nikoli spomnil na kakšno razigranost ali me prepričeval v kaj temepramentnega, pač pa je zimzelena resnost na obrazih njihovega članstva, vselej prepričevala, da naj jih memoriziram kot nekaj skandinavsko-racionalnega, celo asketskega. A, da ne bo pomote. Sinonim za sever je tudi Legoland. In tako, namensko, premišljeno, načrtovano, je bilo tam med snovanjem in izgradnjo tega, kar prihaja na prvi diskografski tir ta teden.

Vsekakor pa obvelja, da je album Nord povzročil, da se slovenska mladež in njeni simpatizerji zdaj lahko zadelijo na dva pola: Ali poslušaš Siddharto, ali pa si rejvar!

Siddharta: Nord
(leto izdaje 2001; založba in distrubucija Multimedia records).
Ocena: 4,5

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Siddharta ... Nord - thumbnail

Siddharta ... Nord