v rubriki glasba:
.. / / / 04.09.2003

Skat na čereh slovenske glasbe

Slovenska glasbena scena je izredno nevarna - mlada skupina brez lastnega in prepoznavnega izraza ter brez podpore založbe lahko kaj kmalu potone. Skupina Skat se je po burni plovbi zadnjih nekaj let končno prebila do obale, a jih čaka še izredno težavna pot naprej.

Ko sem Skat slišal prvič, me je njihova glasba spominjala na mešanico med Sfiltrom in Siddharto - to je bilo pred dobrima dvema letoma, ko so v Domžalah nastopali kot predskupina Zoranu Predinu. Sledilo je še nekaj uspešnih koncertov, izdali so odlično, čeravno ne najboljšo demo ploščo, potem pa so se začele težave.

Skupina je v Kamniku najprej ostala brez prostora za vaje, potem jih je zapustila še pevka Nataša Hribar, ki je do tedaj skrbela za besedila, zelo poseben pa je bil tudi njen glas in odrski nastop. A skupine to ni ustavilo!

Našli so novo pevko - Majo Drljepan, s še boljšim in sploh v živo bolj prepričljivim glasom ter za mnoge nepozabnim odrskim nastopom. Maje se boste morda nekateri spomnili tudi kot enega najbolj simpatičnih obrazov prvega izbora Popstars, ko je prišla zelo daleč, a že tam priznala, da je tovrstna glasba ne zanima, saj je članica izvrstne skupine Skat.

Kot predskupina Vladu Kreslinu so lansko poletje posneli videospot za skladbo Bolj bogat, ki je bila neuradna študentska himna in kazalo je, da je pred skupino le še pot na vrh. Na Videospotnicah so videospot ocenili kot neprimeren in pristal je na konkurenčnih ter posledično manj gledanih televizijskih postajah. Nato je skupino med prvimi urami v studiu zapustil bobnar Primož Košir in kot zadnji je skupino zapustil še basist Goran Obradovič.

In kljub vsemu je pred nami njihov prvenec Nasedla ladja, ki je nastal pod producentsko taktirko samega Dejana Radičeviča. Zvok in zvočna podoba sta temu primerna - odlična. In kdo je v skupini? Za bobni je med snemanjem plošče sedel Bobo Grujičič (sicer član reških Belfast Food), bas kitaro je med snemanjem plošče še vihtel Goran Obradovič, na električni kitari igrata Primož Juhart in Rok Gršič, za klaviaturami je Neža Buh, za mikrofonom in po vsem odru pa leti Maja Drljepan. Med drugimi sta pri nastajanju in snemanju pomagala tudi Matej Mršnik in Miha Šalehar, za bobne je kot polnopraven član sedel Aleš Vajngerl, bas kitaro pa igra nekdanji član tria Oko Niko Jug.

Njihovo glasbo so mnogi opisovali kot energičen rok s pridihom orientalskega. Resnici na ljubo je glasbo skupine Skat zelo težko spraviti v kakšen predalček. Za pop so veliko preveč trdi, za klasičen rock pa jima manjka ostrine. Zlahka pa lahko zapišem, da imajo obilo glasbene domišljije in da je v njihovi glasbi še ogromno prostora za ustvarjanje in nadgrajevanje, ki nas bo najbrž doletelo na drugi, tretji in upajmo še kakšni plošči.

Uvod v ploščo z naslovom Intro vas bo spomnil na Siddhartin Nord, pomislili boste tudi na Orient, a zgodba o predvidljivosti se tukaj konča. Naslovi skladb - Nesigurnost vs Sebičnost, Nasedla ladja (v pripravi je videospot), Od grdega račka do laboda in nazaj, Ona sanja, Noč na Kilimanđaru, Lebdenje med severom in jugom, Uspavanka za žalostno dekle in drugi vam ne bodo povedali veliko.

Ne boste jih našli v refrenih skladb in potruditi se boste morali, da boste povezali vsebino skladbe samim naslovom. Prav tako ne boste slišali tistih klasičnih pop rim ali pa nasilnih skovank - besedila in aranžmaji so poglavje zase, a se izvrstno dopolnjujejo v skupno knjigo glasbe.

Zaradi tega to ni plošča, po kateri bi posegali mlajši od šestnajst ali celo osemnajst let. Torej tisti, ki življenja še niso okusili z veliko žlico in ki v tej žlici še niso okusili vseh mogočih strupov in bridkih tablet razočaranja. Ploščo bodo kupovali tisti, ki znajo uživati v kvalitetni glasbi in ki znajo prisluhniti tudi besedilom. Besedilom, ki niso zavita za zavese skrivnosti, le razumeti je treba doživeto. Oziroma doživeti tisto, kar se komu zdi razumljeno in razumljivo.

Po zaslugi Dejana Radičeviča je zvočna podoba plošče zelo moderna, Majin glas utegne koga spomniti na Pando, energičnost bo obudila spomin na Yogurt, vendar v nobenem primeru ne gre za kopiranje ali posnemanje.

Kot sem že omenil, imajo Skat zelo zanimiv in predvsem lasten glasbeni izraz, ki bi jim moral odpreti vrata v širši slovenski glasbeni svet. Mladih glasbenikov, ki bi bili sposobni ustvarjati tako kvalitetno in navdahnjeno glasbo, je zelo malo.

Če želite izvedeti še kaj več, obiščite zanimivo spletno stran www.skat-band.com, v najbližji trgovini poiščite ploščo Nasedla ladja, seveda pa si skupino oglejte v živo. Prvo priložnost boste imeli že dvanajstega septembra, ko bodo v Kamniku ogrevali občinstvo pred Big Foot Mamo.

V vseh primerih boste uživali!

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Skat - Nasedla ladja - thumbnail

Skat - Nasedla ladja