v rubriki glasba:
.. / / / 02.12.2004

Slon in Sadež - Komercialne pizde

V uvod najprej opravičilo, saj v svojih recenzijah pogosto ne uporabljam tako krepkih in sočnih izrazov, a tokrat gre za naslov plošče. Naslov, ki je sicer vsaj na naslovnici plošče cenzuriran. In kdo drug bi lahko v Sloveniji izdal nekaj tako (pre)drznega, če ne duet Slon in Sadež?

Vendar tudi Slon in Sadež nista več duet - pridružila sta se jima še Matjaž Ugovšek - Ugo (bas kitara) in Igor Brvar - Jovo (bobni) in to je postava, ki jo redni obiskovalci koncertov poznate kot Slon'n'Sadež Rock'n'Roll Quartet.

In iz predvsem alternativne in zelo umetniške plošče Kabare je v teh dneh na police prišel naslednik - Komercialne pizde. Z navidez nemogočo vlogo - pokazati nekaj novega in seveda preseči prvenec, kar pa glede na število prodanih izvodov plošče in izjemno priljubljenost zveni vse več kot preprosto.

Najlažje se je prodati, postati komercialen - recept boste seveda našli v skritem komadu Komercialne pizde. V glasbo je potrebno vnesti elemente v Sloveniji priljubljenih skupin - Laibach (Tanz mit uns), Siddharta (Vladimir), Game Over (Fantastičnih 5), obvezen je kakšen hip-hop vložek (Pot v f(x)), kjer je mogoče združiti nezdružljivo in kakšno zanimivo ter seveda drugačno priredbo (Lipe cvetejo).

Poleg tega Slovencem malo podkurite pod ritjo (Slovanskega naroda sin), se vključite v politiko (Vaška mafija, Zakon đungle - Zekobluz), opozorite na nevarnosti na cestah (Levi pas), si privoščite nemogoče (Nič), obračunate z zeleno bratovščino (Medvedi) in opozorite tudi na slovensko socialno stisko (Mati nas pretepa).

Ste v zgoraj naštetem našli pravzaprav vse, kar ponuja slovenska glasba? Skoraj?! Res je, morda manjkajo Atomik Harmonik in njihovo "vešče" prepletanje "goveje" in pop glasbe, a to je že druga zgodba.

Slon in Sadež so z odliko opravili zrelostni izpit in dokazali, da se znajo v prvi vrsti norčevati predvsem iz samih sebe - resnično se jim je zgodilo, da so iz nekega kulta postali mainstream skupina. Oni se tega zavedajo, to priznavajo in si za slovensko sceno netipično drznejo iz tega celo norčevati. Brez dvoma ena najboljših slovenskih plošč in z veseljem čakam na tretji izdelek, seveda pa se sprašujem, kaj bodo pripravili za takrat? Vem le to, da bo vredno čakati!

Slon in Sadež: Komercialne pizde
(leto izdaje 2004, založba Cela Pametna Založba, distribucija Nika)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Slon in Sadez ˙ Komercialne pizde - thumbnail

Slon in Sadez ˙ Komercialne pizde