v rubriki glasba:
.. / / / 26.10.2002

Stonesi (spet) v Zagrebu?!

Po poročanju hrvaških medijev naj bi se Rolling Stonesi drugo leto že tretjič oglasili v Zagrebu. 3. avgusta naj bi tako v okviru turneje Licks nastopili na maksimirskem stadionu, mesto Zagreb ga pa bo odstopilo brezplačno. Na stadionu si bo koncert dinozavrov lahko ogledalo okoli 70.000 navdušencev.

Namestnik županje Milan Bandić je še dodal, da "Kar se tiče mestne uprave, bomo storili vse, da koncert uspe, ne moremo pa vplivati na nepredvidljive okoliščine kot je odpoved koncerta." Več kot pohvalno. Za Zagreb bo to tretje gostovanje največje r'n'r franšize na svetu: prvič so bili tam davnega 1976 v okviru promocijske turneje Black and Blue, ko so v dveh večerih obakrat razprodali Dom sportova, ogledalo pa si jih je 16.000 ljudi; drugič pa pred štirimi leti, ko jih je na Hipodromu gledalo več kot 80.000 ljudi in tretjič naslednje leto.

Kaj pa Ljubljana? Na žalost prostora, kamor bi pripeljali zvezde tovrstnega formata, nimamo (če ne štejem Hipodroma, kjer pa nismo slišali niti Jackota niti Pop Arts festivala). Še huje, naša oblast nima bob (tm) ve kako veliko posluha za koncertno pop / rock produkcijo (se še spomnite Kina Šiška?), čeprav je mati županja (to-ni-London-press) že obljubila gradnjo štadiona, za nameček pa najela še Murata & Josea, da jih žvrgolita v predvolilnem spotu. Ker ona je kao kul, yeah, yeah.

Na žalost oblastniki še vseeno niso poštekali stare rimske modrosti, ki se glasi "Kruha in iger" in zato po "kruh" še vedno hodimo k sosedam (Avstrija, Italija), po igre pa poleg k omenjenim še na Hrvaško, Madžarsko, Nemčijo, Francijo in dalje. Žalostno, ne?

Je, če pomislite, da je ljubljana "mesto kulture", ki pa je očitno pozabilo da je "pop kultura" tudi "kultura". In nikakor ne, če imaš v omenjenih državah kakšnega frenda: "Mario i Gapy, vidimo se u Zagrebuuuu!"

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Stonesi v Zagrebu leta 98 - thumbnail

Stonesi v Zagrebu leta 98