v rubriki glasba:
.. / / / 24.11.2004

Sum 41 - Chuck

Skupino Sum 41 bi najbrž še naprej tlačili v isti koš z ostalimi mlajšimi skupinami, ki so odkrile punk, heavy metal, rock'n'roll in včasih tudi hip-hop ter ga zmešale v včasih precej neprebavljivo gmoto. No, Sum 41 so v svoja besedila vedno vnašali precejšnjo mero sarkazma in cinizma, letos pa se jim je življenje še posebej obrnilo na glavo...

Junija so v Demokratični republiki Kongo snemali dokumentarni film o grozotah in humanitarni katastrofi, ki grozi tej afriški državi z organizacijo War Child Canada in se nenadoma znašli v odprtem ognju, saj so Kongo še enkrat več zajeli nenadzorovani vojaški spopadi.

Najbrž gotove smrti jih je rešil eden od številnih prostovoljcev OZN v Kongu Chuck Pelletier in njemu v čast so se odločili ploščo nasloviti Chuck. Besedila so postala ne le odrasla, temveč zrela, saj je čutiti veliko razočaranja nad trenutnim stanjem sveta, ki je bolj ali manj obseden z vojnami in osvajalskimi pohodi, umirajo pa predvsem nedolžni.

In nedolžni ne umirajo le v vojnah, temveč tudi zaradi lakote, bolezni in predvsem pred temi si svet prepogosto zatiska oči. Važna je nafta, važni so domnevni teroristi in drugi, ki ogrožajo svetovni red, mir in demokracijo.

V glasbi Sum 41 se veliko ni spremenilo - še vedno gre za crossover med punkom in predvsem heavy metalom ter hard coreom, so pa v zvok vnesli tudi nekaj akustičnih elementov in občasno več umirjenosti, tako pri glasbi kot pri petju. Ravno slednje je šibek člen, saj zanimiv in opozorilnih besedil ne bo slišalo veliko ljudi oziroma bodo preslišana, kar je škoda.

In čeprav je svet osredotočen predvsem na ZDA ter njeni veliki nasprotnici Irak in Afganistan, so se Kanadčani spomnili, da obstaja tudi drug svet - svet, ki je morda še bolj potreben pomoči in to ne v obliki ameriške demokracije. Sum 41 so si o tem drznili spregovoriti in zgolj upam lahko, da bodo tudi slišani.

Sum 41: Chuck
(leto izdaje 2004, založba Island, distribucija Multimedia)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Sum 41 - thumbnail

Sum 41