v rubriki glasba:
.. / / / 27.08.2004

TBF - MAXON Universal

V preteklih tednih in mesecih sem se že posvetil izdelkom Bolesne braće, Tram 11 in Eda Maajke, tokrat pa so na vrsti prišli najbolj izkušeni hip-hoperji na Hrvaškem - The Beet Fleet, ki imajo za seboj že dve plošči, z MAXON Universal pa so storili drzen korak naprej.

Standardnemu triu Saši Antiću, Mladenu Badovincu in Alenu Barbiću so se pridružili kitarist Nikša Mandalinić, bobnar Jan Pavelić in basist Ognjen Pavlović. To pomeni, da za razliko od prvih dveh plošč (Ping pong, umjetnost zdravog đira in Uskladimo topljomere), kjer so prevladovali umetni zvoki in sampli, tukaj slišimo v živo odigrano glasbo (tisti, ki ste bili na letošnji Hip-hop kuhni, veste, da je to storil N'Toko in da je zadeva zvenela sijajno).

No, pred dnevi so tudi TBF v sklopu Festivala Sanje predstavili svojo živo videnje hip-hopa in na Kongresnem trgu dobri dve uri navduševali zbrano občinstvo, v plošči MAXON Universal boste ob enkratnem poslušanju seveda uživali manj kot dve uri, a užitek boste lahko podaljševali v nedogled.

Na plošči boste našli 12 skladb - Alles gut in Šareni artikal ? noviji i bolji sta se že prijela pri poslušalcih, priljubljenost pa bi lahko napovedal tudi skladbam Papilova, Guzice i sise in še kakšni. Glasba ima izredno pozitiven naboj, sprehaja se od funka do reggeaja, nekje se čuti tudi Lauferje in celo Tram 11, slednje še posebej pri menjavah vokalov.

Nostalgična sloni na samplu Dedićeve skladbe Sve što znaš o meni in ima nekoliko bolj festivalski (v pozitivnem smislu) naboj, v dinamični Bog i zemljani je prisoten sample skladbe Na, na, na, ki jo je izvajala Josipa Lisac, Esej pa se začne kar s kitarskim riffom, se nadaljuje ob bobnih, sicer pa gre za skladbo Johnnyja Štulića.

Masovna hipnoza je izredno dolga skladba, instrumentalno zelo raznolika, lirično pa kar nekoliko pripovedna, nekoliko pa spomni na tiste najbolj pop izdelke Bajage. Sicer pa je izvorni trio TBF za mikrofonom izredno spreten in dopadljiv, njihova besedila se gibajo od izredno hudomušnih stvaritev do bolj ljubezensko obarvanih in tudi družbeno kritičnih tem.

Omeniti velja še dve stvari pri plošči MAXON Universal ? producenta Dragana Lukića Lvkyja, ki je poskrbel za brezhibno, čeravno ne do zadnje malenkosti čisto produkcijo in pa duhovit ovitek plošče, ki je pač v skladu s celostno podobo. Vsaka skladba je predstavljena s sliko, ki močno spominja na "Top-Shop" reklame, v notranjosti pa je precej velika križanka.

Skratka, gre za še en prvovrsten izdelek hrvaškega hip-hopa, ki se z vsako novo ploščo kateregakoli izvajalca premakne velik korak naprej in upajmo, da bodo podobno storili tudi naši hip-hoperji, ki rastejo kot gobe po dežju.

TBF: MAXON Universal
(leto izdaje 2004, založba Menart)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

TBF - Maxon Universal - thumbnail

TBF - Maxon Universal