v rubriki glasba:
.. / / / 11.08.2001

Techno in house v pravem razmerju

Valentino Kanzyani - intervju! DJ in producent je lahko tudi pop zvezda. Do nedavnega je to veljalo le za posameznike, ki so delovali in izdajali na razvitih tujih glasbenih trgih, zdaj pa imamo tudi prav takšno figuro tudi doma. Temperamenten sogovornik, izurjen producent, spreten techno in house dj in navsezadnje dober glasbenik, ob tem pa pionir naše elektronske glasbene scene, avtor dj-jevskega mixa na prvi pravi tovrstni domači zgoščenki (Rock Tha Discotheque, Matrix Music, 2001), ime z lestvic popularnosti ...

Valentino Kanzyani (25 let) je praktično glasbeno šolo (lahko) začel kar doma, saj je njegov prvi remiksarski poiskus, zdaj star že pet let, plesna predelava festivalske pop uspešnice Tina Slavka Ivančiča, popevke, ki jo je spisal njegov oče Danilo Kocjančič. Valentino ob spominu na zgodnja leta odmahne z roko, češ, to je bilo nekoč ...

? in zdaj si zares že znan, tako kot popevkarji, ne?

Glasba, ki jo produciram, ali pa jo delam skupaj s najtesnejšim sodelavcem, tj. DJ Umekom nima nič skupnega s popom. To je elektronska plesna glasba, ki ni namenjena razširjanju in prodaji v, reciva mu, klasičnem popularnem smislu. Elektronska glasba je in bo ostala del undergrounda, in to je glasbeno področje, ali pa scena, ki me zanima in kjer uživam kot njen aktiven ustvarjalec. Je pa res, da se nam dogaja veliko in priznati moram, da je res zabavno in dinamično.

Kot aktiven in zelo iskan dj imaš gotovo veliko obveznosti?

Prav to je to hitro, dinamično dogajanje. Vsak, ki se ukvarja z glasbo ima željo, da bi s svojimi deli ne le prodrl v medije, recimo najprej na radije ipd., pač pa, da bi mu uspelo zavoljo glasbe tudi potovati, spreminjati okolja, tisto, kar bi rad predstavil občinstvu, prenašati na čim več različnih koncev, pravzaprav tem dlje od doma. Elektronska glasba in razvoj plesne kulture sta mi to omogočila in priznam, da se v tem položaju počutim izvrstno.

Z DJ Umekom sta se pravkar vrnila z vnovične kratke turneje po daljnem vzhodu (Singapur, Japonska). Kakšni so vtisi s poti?

Ja, res je. Z Urošem Umekom imava lastno založniško znamko imenovano Recycled Loops, ki aktivno izdaja techno, house oz. hibrid med tema dvema elektronskima glasbenima slogoma. Mimogrede, značilen tech-house, ki mi je ta čas najbližje, bi lahko pogojno opisal kot vrsta techna z nekaj funky groova. In naprej. Gre za vinilne, singlične izdaje, ki so v primerjavi s pop standardi, ker je celovito delo pač t.i. album, bolj pogoste. Ti singli se pač izdajajo tudi v razmiku meseca, dveh, kakor pač nanese. No, za najine nastope po svetu skrbi angleški promotor in ta naju je kot dvojec pod imenom Recycled Loops že drugič v zadnjem letu poslal na daljšo pot, saj sva lani obiskala prav tako Singapur in Avstralijo. Bilo je zanimivo in zabavno. Partyji v Singapuru se začno bistveno prej kot pri nas, že ob 21h in ob enih zjutraj mora biti že vsega konec. Toda obiskovalci so kljub temu zelo zagreti in občutek je odličen. Seveda, plesna kultura je globalno zelo podobna in tudi primerljiva z našo, ali pa evropsko. Res pa je, da je tehnološko ali pa tehnično bistveno bolj dovršena, na višji ravni so projekcije, svetobni efekti, akustika itd. V Tokiju sem pričakoval posebej ekstremen styling obiskovalcev, saj Japonci, ki se udeležujejo partyjev npr. v Londonu izstopajo po "rejverski opremi", a ni bilo kaj posebnega. Lahko bi rekel, tako kot pri nas.

Kateri mediji vas imajo kot gostujoče dj-je najraje?

Na prvem mestu oziroma pretežno so to spletni mediji vseh vrst in žanrov. Ti so v večini. No, tu se lepo kaže razlika med to plesno sceno in elektronsko glasbeno produkcjo, distribucijo ipd., in pa navadnim popom. Ja, so pa potem na vrsti seveda radijske postaje, posbej še specializirane za elektroniko in občasno tudi televizije.

Vrniva se h čisto glasbeni produkciji. Tvoja dela se s posedovanjem specializiranih založ pojavljajo na prodajnih policah povsod po svetu, je tako?

Ja, druga, torej ob dj-janu druga disciplina za promocijo ustvarjene glasbe je distribucija le-te po vsem svetu. Ko gre za vinilne izdaje so to singli izdani pri najini hišni ali pa katerikoli drugi zainteresirani založbi (Primate, In-Tech - založba znamenitega dj Carla Coxa, op.avt.), lahko pa se zgodi, in to je - naj potrkam na les - kar pogosto, da se ti singli znajdejo na različnih cede kompilacijah, ki so različnega porekla. Ja, se pravi, dogaja se. Pridem v trgovino, tudi tisto največjo, kjerkoli na svetu, in na policah včasih hitro lahko odkrijem svojo stvar.

Tvoja aktualna cede izdaja je prav tako mix različnih, ne le tvojih avtorskih stvari. Kako se pripravi takšen izid?

Dj-ji in producenti smo, vsaj tisti, ki se poznamo, ali pa eden za drugega vemo, da imamo v zbirki plošč, to pomeni v svojih dj-jevskih setih glasbo drug od drugega, precej povezani in stalno komuniciramo. Spoznavamo pa se bodisi na partyjih, bodisi preko e-pošte. No, moj mix na Rock The Discoteque sem za izzid pripravil tako, da sem vse avtorje obvestil o namenu oz. jih prosil za dovoljenje. Nato sem od tistih, ki so bili za sodelovanje odkupil pravice za objavo, z nekaterimi sem pač usluge skompenziral. Tako to gre.

Vse okrog tebe se dogaja res izjemno hitro, zato le še, kakšni so kratkoročni načrti in kam te bo pot zanesla v naslednjih, reciva le tednih?

Sredi tega meseca izide moj novi single pri londonski založbi Primate. Trenutno ob sredah z DJ Aleksijem vrtim doma na obali, ta vikend sem tudi v Dublinu, naslednji meddrugim tudi v Kölnu, 1. septembra pa v Velenju na velikem žuru Design Of Love vol. 4, kjer bo nastopil tudi DJ Umek.

Foto: Matjaž Ambrožič

Objavljeno v Dnevniku, 10.8.2001, str. 20, rubrika Pop vibracije

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Valentino Kanzyani - thumbnail

Valentino Kanzyani